Binnenland
NOS

Nieuwe tentoonstelling is eerbetoon aan de familie van Vincent van Gogh

foto: Janne Helingfoto: Janne Heling
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe tentoonstelling is eerbetoon aan de familie van Vincent van Gogh

Vrijdag opent het Van Gogh Museum de tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis. Aanleiding is het vijftigjarig jubileum van het museum. De familieverzameling van de nazaten van de schilder vormt de collectie van het museum. Janne Heling is voorzitter van de stichting die de nalatenschap van de familie beheert. Ze vertelt in Met het Oog op Morgen over de nieuwe tentoonstelling.

Heling is een van de jongste nazaten van Van Gogh: "De broer van Vincent, Theo, had één zoon, die ook Vincent heette. Wij noemden hem thuis altijd de Ingenieur. Die Vincent had vier kinderen en één van hen is mijn grootvader."

Wereldberoemde schilderijen in slaapkamer

"Beroemde schilderijen van Vincent van Gogh hingen altijd bij ons aan de muur," vertelt Heling, "zoals De Amandelbloesem, die hij schilderde voor zijn neefje. Dat is echt een heel dierbaar schilderij voor onze familie. We grappen ook weleens dat het het beroemdste kraam cadeau van de wereld is."

De schilderijen verhuisden met de generaties mee, zegt Heling. "Later is het schilderij in de slaapkamer komen te hangen, waar het veel kussengevechten heeft gezien. Het is eigenlijk een wonder dat het schilderij ongeschonden in het museum terecht is gekomen."

Tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de familie Van Gogh, dat vol zit met momenten van twijfel, tegenslag, trots en triomf.

Kort na het overlijden van Vincent van Gogh in 1890 sterft ook zijn broer Theo. Zijn vrouw Jo van Gogh-Bonger blijft verslagen achter met zoontje Vincent. Als jonge weduwe staat Jo voor een belangrijke keuze: wat moet ze doen met de enorme verzameling schilderijen, tekeningen, prenten en brieven van haar zwager en de collectie kunst van tijdgenoten die Theo en Vincent bijeenbrachten?

Janne Heling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie