Binnenland
EONOS

Kunstdieven Van Gogh zijn ‘echt professionals’

foto: Arthur Brandfoto: Arthur Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstdieven Van Gogh zijn ‘echt professionals’

‘Dit zijn echt professionals.’ Dat stelde kunstdetective Arthur Brand vandaag in Langs de Lijn en Omstreken. Hij kreeg via-via de foto’s van de gestolen Van GoghLentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar in handen, dat in de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart is gestolen uit Singer Laren.

kunstdetective Arthur Brand over nieuwe foto's gestolen van Gogh

"Normaal gesproken krijg ik alleen de voorkant van een gestolen schilderij opgestuurd. Maar dat zegt me niets: want een schilderstuk kun je vervalsen. Maar de achterkant van een schilderij kun je niet namaken, alleen de eigenaar weet hoe die eruitziet. Zo zitten er verschillende etiketjes van tentoonstellingen op. En dat weet alleen de eigenaar. In dit geval zaten er foto’s bij van de achterkant: ze weten precies waar ze mee bezig zijn", stelt Brand.

Copycat

Op de foto is onder meer het boek ‘Meesterdief’ te zien. Daarin wordt het verhaal beschreven van een andere gestolen Van Gogh, dat werd doorverkocht aan een Italiaanse maffiabaas die het schilderij gebruikte als pressiemiddel om strafvermindering te krijgen. "Misschien is dit een copycat die verwijst naar die zaak", denkt Brand. "Misschien als verkoopfoto, zo van: kijk mijnheer de maffiabaas, het is al een keer eerder gelukt, misschien lukt het wel weer."

Uitgestoken tong

Naast het boek is ook een krant van de New York Times te zien, met op de voorpagina een artikel waarin Brand wordt geciteerd. Daar zou weleens symboliek achter kunnen zitten, denkt de kunstdetective. “Dit is misschien wel een uitgestoken tong naar mij: van jij denkt dat je ons kan volgen, maar wij volgen jou nog beter. Er zit heel veel symboliek in deze foto, waar ik mijn vinger achter probeer te krijgen.”

Hommeles

Voor het Singer in Laren en het Groninger Museum is het geweldig nieuws om te zien dat het schilderij nog ‘in leven’ is. Maar de dieven zullen niet blij zijn dat deze foto’s nu uitlekken, denkt Brand. "Er is hommeles in de tent. Het was natuurlijk niet hun bedoeling dat deze foto’s naar mij gelekt zouden worden. Misschien is het schilderij inmiddels al verkocht aan iemand. Die ziet dan nu deze foto opduiken en denkt dan ‘wie was daarbij?’ en ‘wie kan mijn naam’ noemen? Ik denk dat daar achter de schermen nog wel even wat gesproken zal worden…"

kunstdetective Arthur Brand over nieuwe foto's gestolen van Gogh

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie