Binnenland
NOS

Kan er in Nederland ook een einde komen aan netneutraliteit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan er in Nederland ook een einde komen aan netneutraliteit?

Een controversiële beslissing over het internet in Amerika: Ze schaffen de netneutraliteit af. Dat betekent dat providers mogen bepalen of alle websites even snel zijn. Volgens de een is dat de dood van het vrije internet. Terwijl anderen juist zeggen dat het allemaal beter gaat worden. Hoe is dit in Nederland geregeld?

De Europese telecom-toezichthouder Berec, de Europese Raad en het Europarlement zorgden er vorig jaar al voor dat in de hele Europese Unie netneutraliteit geldt. In Nederland golden die regels al. De situatie in de VS is anders.In dat land is een sterke lobby van providers.Die hebben vaker eigen content en dus belang bij het voorrang geven daarvan.

In de EU is het niet mogelijk dat internetverkeer wordt belemmerd of vertraagd. Ook mogen providers geen extra geld vragen voor een dienst die veel data slurpt, zoals Netflix of YouTube.

Nico van Eijk, hoogleraar Informatierecht, is voorstander van netneutraliteit, vertelt hij in hetNOS Radio 1 Journaal. Ïk vind het heel belangrijk dat iedereen vrij toegang heeft tot internet en met iedereen vrij kan communiceren. Vergelijk het met telefoneren: niemand beslist of ik wel of niet met bepaalde personen kan bellen en of ik daar - afhankelijk van wie ik bel - meer of minder voor betaal."

Kan er in Nederland ook een einde komen aan netneutraliteit?

Lees meer over de kwestie op NOS.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie