Binnenland
AVROTROS

Door het thuiswerken delen we ons leven te efficiënt in: 'We blijven onszelf voortjagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Door het thuiswerken delen we ons leven te efficiënt in: 'We blijven onszelf voortjagen'

Thuiswerken is ook na de coronacrisis een blijvertje. Een kwart van de Nederlanders wil na de pandemie grotendeels of compleet thuis blijven werken, blijkt uit onderzoek van TNO. Onderzoeker Karen Oude Hengel en hersendeskundige Mark Mieras vertellen in Blok&Toine wat dit gaat betekenen.

Video niet beschikbaar

Een derde van alle werknemers werkt op dit moment volledig thuis, dit hangt vaak samen met het beroep van de werknemers. Maar onderzoeker Karen Oude Hengel verwacht niet dat kantoren binnenkort gaan verdwijnen. "We zien dat een groot deel van de mensen het thuiswerken wil combineren met werken op kantoor. Mensen willen vaak graag 2,5 dag per week thuis blijven werken."

Leeftijd

Waarom mensen op kantoor willen blijven werken hangt vaak samen met de leeftijd, legt Oude Hengel uit. "In de toekomst willen ouderen graag thuis werken zodat ze zich goed kunnen concentreren. Jongeren willen dan weer graag naar kantoor zodat ze zich daar kunnen concentreren. Dat hangt vaak af van de type werkplek van jongeren. Vaak wonen ze met huisgenoten of juist helemaal alleen."

Een aantal sectoren zouden graag zo snel mogelijk weer naar kantoor willen wanneer dat kan, vertelt Oude Hengel. "Sectoren zoals de zorg en onderwijs doen nu thuis wat ze thuis kunnen doen, maar gaan het liefst zo snel mogelijk terug naar hun werkplek. Terwijl de financiële dienstverlening en ICT graag thuis willen blijven werken."

We zijn vermoeid door te grote efficiëntie

Mark Mieras is wetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenonderzoek en vindt dat we ook niet zonder kantoor kunnen. "Voorheen waren we veel onderweg. In deze tijd ontstonden vaak creatieve ideeën. Creativiteit ontstaat vaak wanneer je even niets aan het doen bent", vertelt Mieras. "Je hersenen hebben vaak een beetje speelruimte nodig, dat gaat het beste wanneer je je er niet op richt."

Maar niet iedereen is volgens Mieras even creatief. "Voor een deel is het aanleg en voor een deel is het dat mensen de deur dicht houden." Een Zoom-meeting maakt het creatief denken bijvoorbeeld lastiger. Dan bestaan er technische beperkingen, zoals een kleine tijdsvertraging. "Mensen hebben dan het idee dat anderen traag op je reageren en je niet zien zitten. Het ondergraaft het gevoel dat we sociaal verbonden zijn."

Veel van de vermoeidheid die je nu ziet bij mensen na een jaar corona heeft te maken met een te grote efficiëntie, vindt Mieras. "We hebben onszelf constant voortgejaagd om te werken en direct daarna bezig te zijn met het huishouden en de kinderen. Dit gaat door zonder dat de momenten waarbij je hersenen de tijd hebben alles te verteren en verwerken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie