Kinderombudsman: Ouders die kinderen wél vaccineren juist belonen
- Nieuws
- Kinderombudsman: Ouders die kinderen wél vaccineren juist belonen
Kinderombudsman Margrite Kalverboer zet vraagtekens bij de oproep om ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren, te korten op de kinderbijslag. Kalverboer voelt meer voor het belonen van ouders die hun kinderen wél laten inenten, vertelt ze in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het pleidooi voor het korten van de kinderbijslag komt van Ruud Coolen van Brakel, de voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. ''Het niet laten inenten van kinderen, moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen'', zo zei hij gisteren in een uitzending van EenVandaag.
Kalverboer pleit liever voor betere voorlichting over vaccinaties, maar stelt ook dat sommige groepen in de samenleving moeilijk te bereiken zijn. Een beloningssysteem voor ouderen die hun kinderen wél laten vaccineren, kan volgens de Ombudsman een goede stimulans zijn. ''Je kunt kinderen die gevaccineerd zijn bijvoorbeeld hoger op de wachtlijst voor een kinderopvang plaatsen'', aldus Kalverboer.
Gifstoffen
Luisteraar Patrick Knippels laat weten dat hij zijn zoon niet heeft laten vaccineren. Na onderzoek op internet raakte de natuurkundedocent ervan overtuigd dat sommige vaccinaties gifstoffen bevatten die niet afgeweerd kunnen door het immuunsysteem van een baby.
Jennie Resink werkt als jeugdarts op het consultatiebureau in Nunspeet en weerspreekt de uitspraken van Knippels stellig. ''In vaccins die in Nederland gebruikt worden zit geen kwik'', aldus Resink. De vaccins bevatten volgens de arts wel kleine hoeveelheden aluminium om de houdbaarheid te verlengen, maar die hoeveelheid is volgens Resink verwaarloosbaar klein en levert geen gevaar op voor de gezondheid van kinderen.
Averechts
Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, voelt weinig voor het verlagen van de kinderbijslag als straf voor ouders die hun kinderen niet laten vaccineren. ''Zo’n boete zou ook averechts kunnen werken'', denkt Wijndelts.
Mensen overschatten volgens de hoofdredacteur vaak hun eigen kennisniveau. ''Hoe minder mensen weten, des te sterker hebben ze het gevoel dat ze wél over bepaalde kennis beschikken'', aldus Wijndelts. ''Als je mensen het gevoel geeft dat ze dom zijn, dan schieten ze extra in die verdediging.''