Buitenland
KRO-NCRV

Hoe versla je het conflict tussen Israël en Palestijnen? 'Verval niet in wij-zij-denken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe versla je het conflict tussen Israël en Palestijnen? 'Verval niet in wij-zij-denken'

"Als verslaggever moet je proberen zo eerlijk mogelijk te zijn", zegt Leonard Ornstein bij Spraakmakers over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Er is groot leed aan beide kanten. En dat is de tragiek van dit conflict."

Spanningen lopen op in het conflict tussen Israël en de Palestijnen sinds vier Palestijnse gezinnen mogelijk uit hun huizen gezet worden in Oost-Jeruzalem. Militanten blijven vanuit Gaza raketten afvuren op doelen in Israël. De meeste worden onschadelijk gemaakt door het Israëlische luchtafweergeschut. Gisteren voerde Israël ook luchtaanvallen uit op Gaza. Onder andere een gebouw van veertien verdiepingen werd met de grond gelijk gemaakt.

Meer over de spanningen tussen Israël en de Palestijnen

Lees en bekijk bij de NOS meer over het conflict.

Journalist Ronit Palache schoof woensdag aan bij talkshow De Vooravond om over het conflict te praten omdat haar zus in Tel Aviv woont. Palache gaf daarbij aan dat ze er vooraf wel twee heeft nagedacht of ze op televisie wilde praten over het conflict, omdat het zo'n gevoelig onderwerp is. Ook presentator Fidan Ekiz zei: "Wat je ook zegt, je zegt het nooit goed."

"Iedereen houdt zich bezig met wie waar begon. Uiteindelijk komt het erop neer dat er twee groepen tegenover elkaar staan van mensen die zich beroepen op oeroude boeken waarom ze ergens wel of niet mogen wonen", zei Palache.

Wij-zij-denken

Leonard Ornstein is verslaggever in de regio geweest en herkent het beeld dat Palache schetst. "Mensen zitten heel erg hoog in de emotie en je ziet zowel antisemitisme als islamofobie. Mensen worden heel erg tegenover elkaar gezet."

"Het is moeilijk om de balans te vinden", zegt Ornstein. "Als verslaggever moet je proberen zo eerlijk mogelijk te zijn. Palache zei dat heel goed: sluit niet je ogen, er wordt gebombardeerd op Gaza en er vallen raketten op Israël. Verval niet in dat wij-zij-denken. Er is groot leed aan beide kanten. En dat is de tragiek van dit conflict."

Tragiek aan beide kanten

Het is volgens Ornstein de taak van journalisten om tragiek aan beide kanten te laten zien. "In Gaza leven mensen uitzichtloos, in een soort open gevangenis. Ik denk dat de Palestijnen zich in de steek gelaten voelen." Uiteindelijk gaat het volgens Ornstein ook om twee regeringsleiders die allebei geen macht willen afstaan."

Het Mediaforum met Sandrina Hadderingh en Leonard Ornstein

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie