Binnenland
NOS

Recordverhoging zorgpremie DSW van 11,50 euro per maand

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordverhoging zorgpremie DSW van 11,50 euro per maand

De eerste zorgverzekeraar heeft de premie voor volgend jaar bekend gemaakt. Bij DSW gaat de premie met 11,50 euro per maand omhoog. De grootste stijging sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006.

Recordverhoging zorgpremie DSW: 11,50 euro extra per maand

Video niet beschikbaar

De stijging heeft te maken met een aantal verschillende dingen, vertelt Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur bij DSW, in het NOS Radio 1 Journaal. Zo komt het volgens hem deels door de stijgende lonen in de zorg. "60 procent van de zorgkosten zijn eigenlijk loonkosten. Dus dan komt dan automatisch in de premie terecht."

Zorgvraag en behandelingen

De Groot ziet ook dat de vraag naar zorg en de kosten van behandelingen aan het toenemen is. "Er zijn ook steeds meer moderne technieken en hulpmiddelen. Behandelingen kosten dan ook wat meer. Die drie elementen maken het dat de premie zo fors stijgt."

Reserves

Afgelopen jaren gebruikten DSW en andere zorgverzekeraars hun financiƫle reserves om de stijging van de zorgpremie te dempen. Dat kan volgens DSW niet meer. "Op een gegeven moment komt die bodem van die kas in zicht", zegt De Groot. "Dat betekent eigenlijk dat we dit jaar ook voor het eerst echt een kostendekkende premie hebben. We hebben altijd de premie kunstmatig iets lager kunnen houden."

Grote zorgen

De verwachting is dat andere zorgverzekeraars ook een soortgelijke premieverhoging zullen toepassen. Het demissionaire kabinet houdt rekening met een premiestijging van zo'n 12 euro per maand. De zorgtoeslag gaat echter volgend jaar omlaag. DSW maakt zich grote zorgen. "We zitten in een trend en als dit zo doorgaat dan stijgt die premie binnen een aantal jaren zomaar naar 200 euro", legt De Groot uit.

Sommige klanten van DSW hebben nu al moeite om de zorgverzekering te betalen, merkt De Groot. "Mensen vragen toch steeds meer betalingsregeling. We hebben ook mensen die ook wel steeds meer zorg gaan mijden. Andere zorgaanbieders zegen: mensen laten hun medicijnen langer liggen voordat ze gaan halen bij de apotheek. Mensen stellen hun behandeling in het ziekenhuis uit, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen."

Roer omgooien

Volgens De Groot moeten er drastische maatregelen genomen worden in de zorg. Er moet meer worden ingezet op preventie. "Kijk samen met gemeenten en zorgaanbieders naar de leefomgeving van de burger. Hoe kunnen we mensen een gezonder en betekenisvol leven laten leiden, zodat ze gezonder zijn gezonder blijven en later op langere termijn een minder groot beroep hoeven te doen op zorg en ondersteuning?"

RJN DSE

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie