Binnenland
KRO-NCRV

'Voor de kinderen zorgen is veel zwaarder dan betaald werk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor de kinderen zorgen is veel zwaarder dan betaald werk'

Zonder onbetaald werk als zorg en het huishouden stort de economie in, stelt journalist Lynn Berger bij Spraakmakers op Internationale Vrouwendag. En vooral vrouwen blijken dat onbetaalde werk te doen, hoe hard mannen ook denken bij te dragen.

"Zorg voor kinderen, naast het huishouden is echt het fundament onder de economie", zegt Berger, die schrijft voor De Correspondent. "Zonder dat werk worden kinderen niet groot en komen er geen nieuwe werknemers bij. Zonder dat werk kunnen de werknemers van nu niet goed naar hun werk. En zonder dat werk kunnen de mensen die werknemer zijn geweest, niet goed oud worden. De basis van de economie is onbetaalde zorgarbeid."

Het blijken vooral vrouwen die die onbetaalde zorgarbeid verrichten. “Dat is niet eerlijk verdeeld. Vrouwen besteden per week gemiddeld 26,5 uur aan dat onbetaalde werk en mannen 17 uur. En eigenlijk diezelfde ongelijke verdeling zie je dus terug, maar dan gespiegeld in hoeveel betaald werk mannen en vrouwen doen."

Vrouwen kúnnen niet meer werken

Daar sluit CBS-onderzoeker Tanja Traag zich bij aan. Vrouwen oproepen om meer te gaan werken, zoals minister Van Gennip vandaag doet, vindt ze te kort door de bocht. Alsof vrouwen tijd over hebben? “Die hebben ze natuurlijk niet, want ze moeten voor hun kinderen zorgen. Ze willen ook graag voor kinderen zorgen en het huishouden. Er moet van alles gebeuren buiten dat werk.”

En ook al denk je dit als stel goed te regelen, dan nóg doen vrouwen meer. Dat is althans de ervaring van Tim Gouw, schrijver van het boek De Thuisblijfvader. "Het idee was dat ik voor het huishouden en de kinderen zou zorgen. Maar na een tijdje kwam we erachter dat mijn vrouw nog steeds het huishouden deed en ik tot met m'n oren met die kinderen bezig was."

Geen tijd om taart te bakken

Hoe dat kwam was hij gaan onderzoeken. "Ik ben gewoon gaan kijken: wat moet er nou echt gebeuren om een gezin vandaag de dag te runnen? Ja dan komen er zoveel meer taken bij kijken dan eigenlijk in eerste instantie lijkt." Het zit ‘m bijvoorbeeld ook, zegt hij, in denkwerk. Welke kleren doen een kind eraan? Hoe komen die kleren in huis? Dat soort vragen.

Voor de kinderen zorgen viel hem best een beetje tegen. Je hebt helemaal geen zeeën van tijd over om taart te bakken of om lekker op YouTube te zitten. Sterker nog: betaald werk is veel makkelijker, vindt hij. "Ja, veel overzichtelijker. Je krijgt gewoon het gevoel van: ik ben op de goede weg, je krijgt complimentjes, er zijn ontwikkelplannen. Misschien wel bonus als je het goed gedaan en onbetaald werk heeft dat allemaal niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie