Binnenland
NTRPowNed

Zutphens Knarrenhof voor ouderen: zelfstandig wonen zolang het kan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zutphens Knarrenhof voor ouderen: zelfstandig wonen zolang het kan

De druk op de ouderenzorg in Nederland groeit. Daarom zijn we voor ouderenzorg steeds meer op onszelf aangewezen, zegt demissionair minister Conny Helder. Knarrenhof in Zutphen is een van de tientallen hofjes in Nederland die erop gericht zijn om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. "Stenen kun je overal kopen, maar niet het concept", vertelt bewoner Anneke van Rossum in 5 Dagen.

5 Dagen...

Zelfstandig zolang het kan

Vlak naast het spoor van Zutphen ligt Knarrenhof. Een groep rijtjeshuizen, met een groen en gezellig hofje in het midden. "Knarrenhof is een mogelijkheid om oud te worden met een groep gelijkgestemden, die allemaal het nabuurschap naleven", vertelt bewoner Anneke van Rossum (76). "Zodra je de voordeur uit bent, loop je in de tuin. We hebben een gezamenlijk hofhuis, daar wordt ook koffiegedronken en worden activiteiten georganiseerd. Alle mogelijkheden zijn aanwezig om vooral niet eenzaam oud te worden."

Sociaal convenant

Je buren om hulp vragen is dan ook heel normaal. Alle 71 bewoners hebben een sociaal convenant ondertekend. "Dat is een document wat ook in het koopcontract staat, wat bij de notaris wordt ondertekend, waarin je aangeeft dat je bereid bent goede buren te zijn." Een hulpvraag wordt daardoor altijd beantwoord. Alleen medische zorg wordt grotendeels zelfstandig geregeld. "Die kun je particulier inkopen. Maar ik had recent bijvoorbeeld een blessure aan mijn hand, en dan ga ik naar de buurman. Hij heeft het elke avond verzorgd, omdat je dat moeilijk alleen kan."

Jong en oud

Knarrenhof is vooral gericht op ouderen. "We hebben ook best veel ouderen, en dan bedoel ik mensen van boven de 60." Toch is de jongste bewoner 26 jaar, een afgestudeerd gerontoloog. "Hij voelt zich hier heel prettig, en wij hebben een fantastische jonge ondersteuner die ons kan helpen. Alleen 80-jarigen gaan het niet redden in het hof." Een mix, waarvan het overgrote deel toch boven de 60 is, is daarom bevorderlijk.

Wachtlijst

Naast het hofje in Zutphen zijn er nog tientallen andere Knarrenhof-locaties in Nederland. De wachtlijst telt 37.000 mensen over heel Nederland, die graag op een Knarrenhof zouden wonen. "We hebben daar natuurlijk de gemeentes voor nodig", geeft Van Rossum aan. "In alle plaatsen zijn er trekkers. Die gaan heel enthousiast aan de slag door de gemeente te benaderen, de raad te benaderen. Zij willen graag in hun gemeente ook een Knarrenhof." Toch zullen zij nog even moeten wachten. Op dit moment bedraagt de wachttijd drie à vier jaar.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie