Binnenland
NTRPowNed

Mart en Tiny bouwen pre-mantelzorgwoning in hun tuin

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart en Tiny bouwen pre-mantelzorgwoning in hun tuin

"Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan", zo omschreef het kabinet de richting die de ouderenzorg in Nederland opgaat. Mart en Tiny Camps uit het Limburgse dorp Sevenum volgden dat advies op, door te verhuizen naar een pre-mantelzorgwoning in de tuin. Dochter Nicole verhuisde met haar gezin naar het ouderlijk huis en zal in de toekomst mantelzorg verlenen als dat nodig is. "Je moet er wel de persoon voor zijn", vertelt ze in 5 Dagen.

5 Dagen...

Van loods naar woning

De loods in de tuin van de voormalige woning van Mart en Tiny Camps (beiden 75) is omgebouwd tot een zogenaamde pre-mantelzorgwoning. "Het huis werd voor ons te groot, en dan ga je kijken wat je kan doen", vertelt Mart. "Sinds juli 2021 kun je in de gemeente Horst aan de Maas gebruik maken van pre-mantelzorgwoningen. Vanaf 60 jaar kun je daar aanspraak op maken", legt hij uit. Op dit moment hebben Mart en Tiny nog geen mantelzorg nodig, maar ze willen voorbereid zijn op de toekomst. "Je kan hier niet alleen blijven wonen. Als een van ons uitvalt, dan ben je te veel afhankelijk van anderen." De pre-mantelzorgwoning is gelijkvloers, met brede doorgangen voor eventuele rolstoelen.

Mantelzorgverlener

Dochter Nicole en haar broer werden door hun ouders gevraagd of ze naar het ouderlijk huis zouden willen verhuizen en eventuele toekomstige mantelzorg op zich te nemen. Haar broer wees het aanbod af, vanwege zijn jonge gezin, maar Nicole stemde ermee in. "Ik was daar zelf heel snel uit", vertelt ze. En ook haar man en kinderen waren het ermee eens. "Die vonden het echt hartstikke leuk, en zagen er ook de voordelen van in." Tot dusver is het een succes. "Ik voel me hier heel rijk."

Grenzen

Wanneer het nodig is, zal Nicole mantelzorg aan haar ouders verlenen. De zorgplicht van Nicole is vastgelegd in een ondertekend formulier. Van tevoren moesten daar wel duidelijke gesprekken over worden gevoerd, over privacy, zorg en grenzen. "We hebben het daar heel bewust met elkaar over gehad van tevoren en dat doen we nog wel eens", zegt Nicole. Zo wordt de privacy onder andere bewaakt door een duidelijke scheiding tussen de tuinen, waardoor ze geen inkijk in elkaars tuin hebben.

En ook op het gebied van zorg wil Nicole duidelijke grenzen bespreken. "Waar die liggen ga ik ervaren als die zorgvraag een keer zou komen", vertelt ze. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je daar met elkaar over in gesprek blijft. Dat je hoort van elkaar of het nog kan of niet. En zodra het in de richting van twijfel gaat, dan moet je gaan kijken wat de mogelijkheden zijn."

Goede basis

Onder een paar voorwaarden, raadt dochter Nicole het zeker aan. "Het begint met een goede basis, een goede band met je ouders, dat je dingen met elkaar kunt bespreken. En als je daar met elkaar over in gesprek gaat, je zit op één lijn, en je hebt de mogelijkheid in woonruimte om het zo te regelen, dan zou ik het zeker aanraden", vertelt Nicole. "Maar je moet daar wel de persoon voor zijn, in de zin dat je wel wilt zorgen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie