Binnenland
BNNVARA

Moet een gevangenisontsnapping strafbaar worden?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet een gevangenisontsnapping strafbaar worden?

Afgelopen week werd in Frankrijk een busje aangevallen waarin een gevangene werd vervoerd. Bij deze ontsnapping zijn twee cipiers om het leven gekomen. Dit zet ons in Nederland weer aan het denken, want ontsnappingspogingen uit de gevangenis zijn in ons land niet strafbaar. Minister Weerwind van Justitie wil daar verandering in zien. Is het een goed idee om uitbraakpogingen strafbaar te stellen? In De Nieuws BV spreken we strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss: "De natuurlijke drang naar vrijheid is zo groot, dat je het mensen niet kwalijk kan nemen wanneer ze de gevangenis uitlopen."

Gevangenisontsnapping voortaan strafbaar

Video niet beschikbaar

Strafbare feiten

Een gevangene die naar buiten loopt als de gevangenisdeur openstaat, begaat geen strafbaar feit. "Men vindt dat de natuurlijke drang van een mens naar vrijheid zo groot is, dat je het iemand niet kwalijk kan nemen als die naar buitenloopt", legt Boufadiss uit. In de realiteit komt het natuurlijk nauwelijks voor dat een gevangenisdeur openstaat. Strafbare feiten die worden begaan bij een ontsnapping leiden daarbij wel tot een straf. "Het intikken van een ruitje is al strafbaar, dus het is bijna onmogelijk om te ontsnappen zonder een strafbaar feit te begaan."

Lastig

Het strafbaar stellen van ontsnappen lijkt niet een hoge prioriteit te hebben. VVD-minister Dekker wilde ontsnappingen in 2019 al strafbaar maken waarna het een lange tijd stil bleef. "Er zijn maar weinig ontsnappingspogingen per jaar en er zijn al allerlei strafbaarstellingen in het wetboek van strafrecht die bij de meeste ontsnappingen kunnen worden ingezet. Ook lijkt het erg lastig om precies te definiëren wat er dan precies onder ontsnapping uit de gevangenis valt", verklaart de strafrechtadvocaat. Nu wordt het onderwerp dus toch weer opnieuw aangekaart.

Advies

Als het aan Boufadiss ligt worden ontsnappingspogingen niet strafbaar gesteld. "Het is onnodig. De huidige strafbaarstellingen zijn al voldoende. Daarnaast is het zeer de vraag of het de gedachtes van gedetineerden die de keuze om te ontsnappen al gemaakt hebben zal veranderen." Haar advies aan minister Weerwind is dan ook om het niet te doen. "Wellicht helpt het om beter uit te leggen aan de maatschappij dat er heel weinig ontsnappingspogingen per jaar zijn en dat een ontsnapping zonder het plegen van aanvullende strafbare feiten niet mogelijk is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie