Binnenland
KRO-NCRV

Oplossing celtekort? 'We zullen iets anders moeten kiezen dan opsluiten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossing celtekort? 'We zullen iets anders moeten kiezen dan opsluiten'

Door een tekort aan gevangenisbewaarders lopen ook mensen die tot járen cel zijn veroordeeld, vrij rond. Hoewel het maatschappelijk en politiek niet populair is, denkt bijzonder hoogleraar herstelrecht Jacques Claessen dat er gekeken moet worden naar alternatieve straffen. "Of je nu links, rechts, conservatief of progressief bent: er is een probleem dat kan worden opgelost", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Claessen is medeondertekenaar van een burgerinitiatief dat gaat over alternatieve straffen. Hij vindt dat er beter gekeken moet worden naar alternatieven voor mensen die een korte straf hebben gekregen, zoals een enkelband eventueel in combinatie met een taakstraf. Voor kortgestraften zou het zelfs beter zijn dan een gevangenisstraf, zegt de bijzonder hoogleraar van de Universiteit van Maastricht.

Minder recidive

"Er is aanzienlijk minder recidive. Bij gewone gevangenisstraffen is dat veel hoger. De helft van de gevangenen gaat na een gevangenisstraf weer de fout in en daarmee is het leereffect van celstraf laag. Bijkomend voordeel van alternatief straffen is dat je de gevangenissen daarmee ontlast. "85 procent van de gedetineerden wordt kortgestraft. Die zou je dan niet meer hebben", aldus Claessen.

Mensen met een enkelband en elektronische detentie kunnen hun leven beperkt voortzetten, waardoor de negatieve effecten van de gevangenisstraf ook uitblijven.

Minder slachtoffers

Doordat het recidivecijfer bij alternatieve straf zoveel minder is, zijn de kosten voor het straffen minder en kan er meer maatwerk worden geleverd. "Dat betekent onder andere het voorkomen van meer criminaliteit én slachtoffers."

Vergelding en/of preventie

Toch moet de rechter bekijken of een alternatieve straf passend is. "Hierbij geldt dat het niet voor iedereen in alle gevallen kan", zegt Claessen. Voorop staat dat de maatschappij beschermd moet worden, maar straf heeft ook een vergeldend element. Toch hoeft een alternatieve straf dat niet uit te sluiten denkt hij. "Een taakstraf heeft natuurlijk ook een vergeldend element. Maar soms moet je inleveren op vergelding, maar krijg je er preventie voor terug.'

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie