Naar homepage
Binnenland

'Overheid moet zich voorbereiden op toevloed van e-steps'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid moet zich voorbereiden op toevloed van e-steps'

De overheid zou er verstandig aan doen zich proactief voor te bereiden op een toevloed van elektrische steps en andere elektrische voertuigen. Dat zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU Eindhoven. Dit soort lichte, elektrische voertuigen zijn momenteel verboden op de openbare weg in Nederland.

Cijfers over de veiligheid van e-steps, e-skates en monowheels heeft Steinbuch niet. "Nederland is als fietsland bij uitstek geschikt is om dit soort nieuwe vormen van mobiliteit in te voeren. We hebben namelijk ontzettend veel ervaring met fietsen en hoe we dat in de binnenstedelijke omgeving moeten organiseren." Volgens de hoogleraar Systems and Control, moet Nederland zich aansluiten bij Europese regelgeving.

Europa

In andere landen in Europa zijn de kleine elektrische voertuigen wel legaal. Consumenten die op vakantie een dergelijk apparaat kopen, weten vaak niet dat ze in Nederland verboden zijn. Het Verbond van Verzekeraars roept dan ook op tot duidelijkheid. Zij vinden dat consumenten bij de aanschaf meer informatie moeten krijgen. Ondertussen zijn ondernemers een petitie gestart om de elektrische voertuigen de straat op te krijgen.

Niet op de weg

Hugo van der Steenhoven, zelfstandig adviseur duurzame mobiliteit en oud-wethouder verkeer in Utrecht, ziet de e-step liever niet op de weg. Hij ziet weinig voordelen. Volgens Van der Steenhoven heeft het legaal maken van de apparaten geen effect op het aantal auto's in de stad, omdat vooral fietsers en voetgangers er gebruik van zullen maken.

Niet duurzaam

Duurzaam zijn ze ook niet, sterker nog, volgens Van der Steen zijn de e-steps vervuilend en verspillend. "Niet alles dat kán, moet ook. Dit is gewoon een gevaarlijke toevoeging aan het drukke verkeer in de grote steden."

Ster advertentie
Ster advertentie