Binnenland

Gitaaricoon Gibson dreigt uitgespeeld te raken

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gitaaricoon Gibson dreigt uitgespeeld te raken

Het gaat niet goed met gitaarmaker Gibson. Deze week is surseance van betaling aangevraagd voor het iconische bedrijf uit Nashville. Hoewel dat meestal een voorbode is voor een faillissement, hoopt het 124-jarige bedrijf er genoeg tijd mee te winnen om een oplossing te vinden.

Het was lange tijd ondenkbaar dat het gitaarmerk in zwaar weer zou komen. De grootste popartiesten zweerden bij de Gibson. John Lennon, Bob Marley, BB King, Frank Zappa en Jan Akkerman speelden allemaal op hun gitaren.

Maar de muziekwereld is veranderd en dat heeft het bedrijf een zware slag geleverd, vertelt economieredacteur Jeroen Schutijser. "De gitaar is uit de hitparade verdwenen ten behoeve van de DJ's en rappers, die volgens mij nog nooit een gitaar hebben aangeraakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast wilde het oude bedrijf niets weten van internet. "Ze zeiden: 'een chique gitaar verkoop je niet via internet'. Nou, de concurrentie deed dat wel." Daarnaast vertilde Gibson zich aan de overname van het audio-onderdeel van Philips.

Geen gedrevenheid meer

De problemen zijn groot, volgens The Nashville Post. Zo zou het bedrijf een half miljard in het rood staan. Schuldeisers weigeren er geld in te stoppen en eisen dat de topman opstapt.

Leif de Leeuw, 23 jaar en uitgeroepen tot beste gitarist van Europa, hoopt op een redding. “Toen ik 13 was, heb ik al mijn geld apart gezet om er een te kunnen kopen. Het kostte meer dan 2000 euro, verdiend op straat. Die gedrevenheid zie je niet zoveel meer. Veel resultaat, weinig werk is het nu. Het zou enorm zonde zijn als het verdwijnt.”

Schutijser betwijfelt of een doorstart mogelijk is. "Misschien dat er een rijke Chinees opstaat die er geld in wil stoppen."

Ster advertentie
Ster advertentie