Binnenland
NOS

Decaan rechtenfaculteit over oud-leerlingen die racistische uitspraken doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Decaan rechtenfaculteit over oud-leerlingen die racistische uitspraken doen

In een live-uitzending van Met het Oog op Morgen in Leiden was Joanne van der Leun te gast. Zij is decaan van de rechtenfaculteit, de plek waar Thierry Baudet promoveerde. De afgelopen jaren klonk er regelmatig kritiek op de Leidse Universiteit en de rechtenfaculteit in het bijzonder, vanwege banden van Leidse academici met Forum voor Democratie. Ook zorgden bijvoorbeeld de racistische uitspraken van Raisa Blommestijn in het tv-programma Ongehoord Nieuws tot ophef. Zij promoveerde aan de rechtenfaculteit. Hoe verhoudt de academische vrijheid zich tot wetenschappers die racistische of haat zaaiende uitspraken doen?

Decaan rechtenfaculteit over oud-leerlingen die racistische uitspraken doen

Raisa Blommenstein

Decaan van der Leun reageerde op de uitspraken van Raisa Blommenstein via Twitter. "'Wat een afschuwelijke uitzending,' twitterde je," stelt Simone Weijmans. "Ja," begint van der Leun. 'De vraag is altijd wat je op zulke incidenten gaat reageren. Dan gaat het altijd over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Maar er is natuurlijk een hele duidelijke grens aan academische vrijheid, namelijk daar waar het overgaat in discriminatie en uitsluiting. Dat geldt ook voor de vrijheid van meningsuiting," zegt van der Leun. "Dat met Raisa Blommenstein was de combinatie van de hele tendens in de uitzending. Blommenstein is ooit bij ons gepromoveerd, maar er zat ook een gepensioneerde hoogleraar bij die nog aan de faculteit verbonden is, Paul Cliteur, die hier niet zijn afschuw over liet blijken. Die combinatie vond ik verschrikkelijk, net zoals de rest van de faculteit dat ook vindt."

In gesprek blijven met elkaar

Of het een gezamenlijke keuze was om er iets van te zeggen, daar was van der Leun kort over. "Er was geen druk vanuit de faculteit om hier iets over te zeggen. Je moet wel een paar dingen uit elkaar houden. Dat mensen verschillende politieke meningen hebben, dat is eigenlijk heel goed. Academische vrijheid gedijt alleen maar als je ook mensen hebt die elkaar tegenspreken en die verschillend naar dingen kijken. Soms is het grootste probleem dat mensen het de hele tijd met elkaar eens zijn," vervolgt van der Leun. "In 2021 is er een onderzoek geweest naar aanleiding van antisemitische uitingen. De commissie zei: de afdeling is juist heel divers aan politieke achtergronden en in opinies. Maar het beeld is wel zo omdat het altijd dezelfde mensen zijn die worden geciteerd en waar ophef over is. Een van de conclusies van de commissie was dat we meer met elkaar in gesprek moeten blijven," aldus de decaan in de live-uitzending in Leiden.

item faculteit

Ster advertentie
Ster advertentie