Binnenland
KRO-NCRV

Prinses Laurentien: taal komt niet vanzelf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinses Laurentien: taal komt niet vanzelf

Ouders van nu hebben drukke levens en de mobiele telefoon is altijd aanwezig. Daardoor komt de taalontwikkeling van kinderen in de eerste levensfase, onder druk te staan. Prinses Laurentien maakt zich al jaren sterk voor de Nederlandse taal en taalontwikkeling. "We zijn taalverwerving als iets vanzelfsprekends gaan zien."

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat de taalontwikkeling van een kind gestimuleerd moet worden. Dat kan door voor te lezen, maar zeker ook door middel van interactie en gesprekken. "Het begint eigenlijk al in de buik. Het is heel belangrijk om te praten tegen een kind."

'Ontroostbaar'

In haar eigen jeugd werd prinses Laurentien veel voorgelezen door haar vader en moeder. "Ik heb hele sterke herinneringen aan die kinderboekentijd." Dat illustreert ze met een verhaal waarbij op vakantie haar koffertje uit de auto werd gestolen. "Ik was ontroostbaar want mijn boek zat daar in. Zelfs mijn teddybeer kon mij niet meer troosten."

Haar liefde voor lezen en het belang dat ze hecht aan taalontwikkeling, resulteerde onder andere in de Stichting Lezen en Schrijven die ze in 2014 opzette. Deze organisatie spant zich in om het probleem van de laaggeletterdheid bij volwassenen aan te pakken. Ook bedacht ze de Raad van Kinderen. Haar nieuwste project betreft dus 0-4 jarigen.

Ze wil het probleem van taalachterstand aanpakken bij de bron. Het valt haar op dat geen van de instanties die zich bezighouden met ouders en jonge kinderen, taalontwikkeling promoten. "Verloskundigen, huisartsen en jeugdartsen signaleren wel taalachterstanden, maar geven niet stelselmatig en structureel mee hoe belangrijk de rol van de ouders is bij de taalontwikkeling van kinderen."

Telefoon in plaats van praten

Zij en haar man, prins Constantijn, hebben hun drie kinderen altijd veel voorgelezen en van jongs af aan met ze geconverseerd. Ze erkent dat dit een uitdaging kan zijn: "Ouders hebben het heel druk. Ik las een schrikbarend onderzoek uit Amerika. Hieruit blijkt dat 70 procent van de gezinnen tijdens het avondeten niet meer met elkaar praat, maar op de telefoon zit."

Er zijn meerdere oorzaken voor laaggeletterdheid. Een goede taalbasis vóórdat kinderen beginnen met de basisschool, is cruciaal. Dat is waar prinses Laurentien zich de komende tijd hard voor gaat maken. "Laten we alle kinderen die nu geboren worden, vóórdat ze naar school gaan, al op het juiste taalniveau brengen."

Congres van Onze Taal

Prinses Laurentien, zelfs schrijfster van kinderboeken, is beschermvrouw van het Genootschap Onze Taal. Ze is te gast in De Taalstaat dat deze zaterdag uitzendt vanaf het Congres van Onze Taal in Utrecht.

Ster advertentie
Ster advertentie