Naar homepage
Binnenland

'Aantal mensen dat coronamaatregelen schendt is verdubbeld'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aantal mensen dat coronamaatregelen schendt is verdubbeld'

Het merendeel van de mensen houdt zich aan de coronaregels van de overheid. Maar het deel dat dat niet doet, is verdubbeld. Dat blijkt uit een peiling onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel. In EenVandaag legt opiniepeiler Gijs Rademaker uit wie deze mensen zijn.

"We hebben het ook gevraagd in de eerste golf. Toen hield 8 procent zich 'niet zo' aan de regels en er was bijna niemand die zich echt niet aan de regels houdt. Deze week hebben wij dat weer gevraagd en nu is dat aantal verdubbeld naar 17 procent. Dus 1 op de 6 Nederlands houdt zich er niet of slecht aan."

Jongeren, ouders met kinderen

Een derde van de ondernemers zegt zich niet aan de regels te houden. De tweede groep is ouders met kinderen op de basis- of middelbare school. Die zijn niet per se tegen de regels, maar lopen tegen hele moeilijke situaties aan", vertelt Rademaker.

De derde groep zijn jonge mensen onder de 35 jaar. "Daar zie ik veel mentale pijn. Jongeren zeggen dat ze het gewoon niet aan kunnen om zich weer maanden te gaan isoleren", vertelt Rademaker.

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie