Binnenland
NOS

Schrijvers in de gevangenis correspondeerden met schrijvers buiten

foto: David von Diemarfoto: David von Diemar
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijvers in de gevangenis correspondeerden met schrijvers buiten

Tien schrijvers in gevangenschap correspondeerden tijdens de coronacrisis met tien gevestigde schrijvers. Over en weer inspireerden zij elkaar en schreven nieuw werk. Het resultaat is gebundeld in het boek Gevangenispost. Schrijver Christine Otten is de initiatiefnemer en schrijver Hannah Binsbergen nam ook deel aan dit project. Ze vertellen erover in Met het Oog op Morgen.

Uitgekozen

Otten vertelde dat het idee geboren werd in de lockdown. "Ik begeleid schrijfgroepen. Door corona konden we niet bij elkaar komen. Toen kwamen we op dit idee. Gevangenen kwamen zelf met schrijvers waar ze mee wilden werken en ik heb contact met die schrijvers gezocht."

Een van die schrijvers was Binsbergen. "Ik hoorde dat dit initiatief bezig was en dat een gedetineerde, Frank, mij had uitgekozen. Ik voelde me heel erg vereerd. Het is een heel bijzondere kans om met iemand in contact te komen die een radicaal ander leven heeft dan ik", aldus Brinsbergen.

Geen zorgen

"Ik ben heel erg geïnspireerd door die briefwisseling, dat merkte ik vandaag weer toen ik zijn brieven teruglas. We hebben het altijd gehad over de geschiedenis van het schrift. Dat is een belangrijke rol gaan spelen in mijn bundel."

Brinsbergen vertelt dat ze veel aan het contact met Frank heeft gehad. "De verhalen die ik Frank vertelde vanaf buiten, waren een tijd vanuit Italië, waar ik op vakantie was. Ik voelde me schuldig. Maar Frank zei: 'Maak je geen zorgen, je kan de dingen die ik niet kan doen gerust benoemen.' Dat is juist wel fijn ook. Dat is denk ik iets wat ik hem heb kunnen bieden", eindigt Brinsbergen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie