Binnenland
MAX

Diabetesmedicijnen om af te vallen: 'Veel risico’s en erg duur', zegt dieetpsycholoog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diabetesmedicijnen om af te vallen: 'Veel risico’s en erg duur', zegt dieetpsycholoog

Bepaalde diabetesmedicijnen worden steeds schaarser. Dat komt doordat TikTokkers die middelen hebben ontdekt om af te vallen. Ook steeds meer Nederlanders gebruiken deze injecties in de strijd tegen de kilo’s. Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Een wondermiddel mag Ozempic, een medicijn voor diabetes, niet genoemd worden, maar het helpt wel om af te vallen vertelt Ligtelijn: "Het remt de eetlust heel sterk. Als je geen honger hebt, ga je niet eten en val je af." Deze medicijnen gebruiken zonder voorschrift, brengt risico’s met zich mee. Ligtelijn: "Op de bijsluiter staat dat je de medicijnen niet moet gebruiken als je last hebt van bepaalde klachten. Daarnaast gebruik je een medicijn waar andere mensen afhankelijk van zijn, alleen om een paar kilo af te vallen."

Verslaving

Klinieken kopen deze medicijnen nu op om toe te dienen aan mensen die af willen vallen. Ligtelijn: "De vraag is er, want mensen willen op een makkelijke manier afvallen. Voor die klinieken is er ook veel geld aan te verdienen." Maar van de medicijnen raak je niet zomaar af: "Die injecties moet je je hele leven blijven nemen, anders gaat het effect weg. Je raakt dus een soort verslaafd."

Patronen doorbreken

De kosten van deze injecties liggen tussen de 100 en 250 euro en de effecten voor de lange termijn zijn nog niet duidelijk vertelt Ligtelijn: "Het staat nog in de kinderschoenen, dus zijn er veel risico’s aan verbonden. Er zijn ook veel bijwerkingen zoals misselijkheid en braken." Maar wat is dan wel de manier om af te vallen? Ligtelijn: "Je moet je gewoontes en gedragspatronen doorbreken. De injecties zullen dat gedrag namelijk verergeren in plaats van verbeteren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie