Binnenland
NOS

Huisartsen leggen werk neer in afwachting uitspraak in zaak tegen Nederlandse Zorgautoriteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen leggen werk neer in afwachting uitspraak in zaak tegen Nederlandse Zorgautoriteit

Straks om 10 uur leggen honderden huisartsen voor een uur hun werk neer. Zij kijken dan massaal, via een stream, naar de uitspraak van Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de zaak die huisartsen hebben aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Christof Zwart is van de actiegroep de Bevlogen Huisartsen en zelf huisarts in Haarlem en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Huisartsen leggen uur het werk neer

Kosten dekken

"Het beroep gaat over de tarieven die de NZa vaststelt voor de huisartsen", zegt Zwart. Die tarieven worden bepaald door de kosten te berekenen van een praktijk. Op die manier moet een huisarts dan de kosten kunnen dekken van een praktijk. "Het blijkt alleen dat die tarieven van de NZa de kosten helemaal niet meer dekken", aldus Zwart. "De grootste problemen zitten vooral bij de huisartsen die een praktijk willen starten. Zij nemen dan vaak een praktijk over en de huren gaan dan omhoog. De tarieven passen dan niet meer."

Naast de kosten van huisvesting krijgen huisartsen volgens Zwart ook te weinig geld voor het salaris van personeel en ICT. Om de kosten te bepalen voor een praktijk is er gekeken naar de kosten van 2015. Elk jaar is die dan naar aanleiding van de inflatie verandert. Volgens Zwart is dit alleen erg achterhaald, omdat de zorg in acht jaar tijd ook flink is veranderd. Met als gevolg dat je niet meer uitkomt qua kosten.

Sluiting van praktijken

Het gevolg kan groot zijn. Als dit zo doorgaat is de kans steeds groter dan huisartsen geen praktijk meer willen. De kans is dat veel praktijken dan moeten sluiten. Dat is volgens Zwart slecht nieuws. "De praktijkhouder zorgt ervoor dat er contracten zijn, dat er personeel is en dat de zorg georganiseerd wordt." Tot 2027 is volgens hem de kans groot dat er 1100 praktijken gaan sluiten.

Straks om 10 uur is de uitspraak, daar gaan de huisartsen dus via een stream naar kijken. Mocht er niks veranderen aan de tarieven, dan zegt Zwart dat er een flinke hobbel blijft, namelijk: "Of we in de toekomst nog wel genoeg praktijkhouders hebben."

Huisartsen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie