Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Vuurwerk
Hilversum voerde als een van de eerste gemeentes een vuurwerkverbod in het centrum in. Daar is niet iedereen het mee eens. Een aantal vuurwerkhandelaren ging in beroep tegen de beslissing van de gemeente en vandaag doet de Raad van State uitspraak. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes reageert vanaf 14.00 uur in Radio EenVandaag op de uitspraak van de Raad.

Bekervoetbal
Vanavond is er voor de tweede keer deze week bekervoetbal. Dit zijn de wedstrijden die we volgen op NPO Radio 1:

18.30 uur
PEC Zwolle - FC Utrecht (verslag van Jeroen Grueter)
20.00 uur
AZ-ASWH (verslag van Philip Kooke)
Vitesse-Jordan Boys (verslag van Ragnar Niemeijer)
20.45 uur
Feyenoord-ADO Den Haag (verslag van Arman Avsaroglu)

Er was eens...
Wat maakt een sprookje een sprookje? En hoe worden ze doorverteld? Neem de wolf van Roodkapje: die was in het sprookje vroeger veel gevaarlijker dan nu. Heeft dat met tijdsgeest te maken? Op dat soort vragen zocht Folgert Karsdorp een antwoord. Hij analyseerde meer dan 2000 versies van verschillende sprookjes en promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In De Ochtend vertelt hij meer over de achtergrond van sprookjes.

En verder...

  • Schrijver Jan Cremer is vanaf middernacht de hoofdgast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen.
  • Lucy Woodward treedt tot en met vrijdag drie keer op in Nederland. In Nieuws en Co aandacht voor deze Amerikaanse singer-songwriter.

Bekijk het nummer I don't know:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gisteren gemist

Er is steeds meer kritiek op de nieuwe integriteitstest, ook wel horkentest genoemd, van het Erasmus MC, waarmee bepaald wordt of nieuwe studenten toegelaten worden tot de opleiding geneeskunde. In De Nieuws BV een debat tussen hoogleraar medisch onderwijs Axel Themmen, die de test ontwikkelde en arts Anna Verhulst. Zij heeft kritiek op de onderzoeksmethode.

25 procent van de Nederlanders zit alleen aan het kerstdiner, blijkt uit een onderzoek van Netwerk Notarissen. En dat terwijl de cijfers in 2013 veel gezelliger waren: toen zat maar 12 procent met Kerst naar Home Alone te kijken. RoelofvandeRedactie vraagt zich af wat er in de tussentijd is gebeurd.

Tot slot nog een toepasselijk lied:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie