Binnenland
BNNVARA

De beloftes van staatssecretaris Blokhuis: woorden of daden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beloftes van staatssecretaris Blokhuis: woorden of daden?

De zit-demonstratie van Charlotte Bouwman lijkt zijn vruchten af te werpen. Haar manifest voor een betere geestelijke gezondheidszorg is al meer dan 60 duizend keer getekend en tijdens het Tweede Kamer debat over de GGZ, beloofde staatssecretaris Blokhuis echte verandering. Zijn het woorden of komen er nu ook echt daden? Dat bespreken Jim van Os en Charlotte Bouwman in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Ik ben ontzettend blij met wat deze anderhalve week heeft opgeleverd. Maar het moet ook nog een beetje indalen", blikt Bouwman terug. Sinds vorige week maandag bivakkeert Charlotte voor het ministerie van VWS in Den Haag, met haar hond én manifest #lijmdezorg, om aandacht te vragen voor de lange wachtlijsten in de GGZ. Zelf wacht ze al meer dan 800 dagen op de juiste behandelplek.

'Alsof ik in een film zit'

Haar actie resulteerde in gesprekken met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) en tijdens het debat over de GGZ werden haar manifest en ook de situatie waarin ze zich bevindt, vaak genoemd. Bouwman: "Dat is onwerkelijk."

Toch kwam het bij Bouwman niet altijd helemaal binnen: "Door mijn stoornis kan ik dingen juist heel goed scheiden. Ik heb vaak het gevoel alsof ik in een film zit. Deze week was zo bizar dat ik meer het gevoel heb dat ik een hele heftige aflevering van een serie heb gekeken."

Echte veranderingen GGZ

Volgens Jim van os, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht, is het aan de actie van Bouwman te danken dat er nu misschien echte veranderingen in de GGZ staan aan te komen. "Mede dankzij Charlotte lijkt het erop dat er nu een kantelpunt komt. Blokhuis heeft gezegd dat ze tegen de zomer met een grondanalyse van de problemen komen. En dat is heel belangrijk."

Quote

De GGZ is een enorme mammoettanker

Jim van Os

Maar echte verandering heeft tijd nodig, denkt Van OS. "De GGZ is een enorme mammoettanker. Die krijg je niet in één dag gedraaid." Ook Bouwman is optimistisch: "Het ziet ernaar uit dat Blokhuis echt de intentie heeft om de lange wachtlijsten aan te pakken."

Actie van Blokhuis

Woensdag kondigde Blokhuis tijdens het debat in de Tweede Kamer aan dat Ggz-instellingen en zorgverzekeraars binnen vier weken een plan moeten opstellen om een minimum aantal behandelplekken te garanderen voor complexe psychiatrisch patiënten. Van Os vindt het een goede opdracht. "We hebben honderdduizend mensen die in de GGZ werken, daar zit genoeg expertise om met complexe problematiek om te gaan."

Van Os: "Mensen met lichte problemen moeten ergens anders hulp krijgen, bijvoorbeeld via de gemeenten of e-health, zodat de GGZ zich meer kan richten op de groep die de grootste problemen heeft. Dit kan echt op korte termijn."

Bouwman is blij met de toezeggingen van de staatssecretaris maar vindt het niet genoeg. Er moet ook altijd plek zijn voor mensen in acute nood en er moet een helpdesk zijn die patiënten helpt die tóch op een wachtlijst belanden.

Charlotte Bouwman

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie