Binnenland
BNNVARA

Wadvogels beschermen met een slim stoplicht

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wadvogels beschermen met een slim stoplicht

Vogelbescherming Nederland en terreinbeheerder It Fryske Gea willen met een stoplicht, dat rood wordt bij hoogwater, wadvogels bij Westhoek rust geven. "Dit is één van de belangrijkste hoogwatervluchtplaatsen van de hele Waddenzee. Daar moet je echt niet op gaan lopen bij hoogwater", zegt vogelonderzoeker Romke Kleefstra in Vroege Vogels.

Slim stoplicht voor recreanten

Tienduizenden vogels

De hoogwatervluchtplaats bij Westhoek is de eerste plek die wadvogels als de bonte strandloper, de kanoet of de rosse grutto tegenkomen, wanneer ze bij vloed van de onderlopende wadplaten worden verdreven. "Dit is echt een heel bijzonder plek", zegt vogelonderzoeker Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek. :Hier komen letterlijk tienduizenden vogels rusten tot de wadplaten weer droogvallen en ze weer kunnen eten."

Trouwreportage

Maar ondertussen trekt Westhoek ook enorm veel recreanten, van hondeneigenaren die er hun huisdier komen uitlaten tot vogelfotografen die op de massa’s wadvogels afkomen. "Ik heb hier zelfs wel eens mensen een trouwreportage zien maken, met grote wolken verstoorde vogels op de achtergrond. Dat ziet er natuurlijk spectaculair uit, maar iedere keer dat al die vogels de lucht in gaan, kost weer een hoop energie die ze nodig hebben op de trek."

Hoogwater! Niet betreden

Om bezoekers bewust te maken van de verstoring, hebben Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea, met steun van het Waddenfonds een speciale zuil ontworpen. Wanneer het water laag staat en de vogels dus ver op de drooggevallen wadplaten naar eten zoeken, staat er een bord ‘Welkom’ op de zuil. Maar wordt het in het nabijgelegen Harlingen hoogwater, dan draait het bordje in de zuil naar ‘Hoogwater Niet betreden!’

"We hebben bewust gekozen voor een vriendelijk systeem", legt Arnold van Kreveld van Vogelbescherming uit. Als je het gebied permanent afsluit voor alle bezoek, stuit dat op weerstand. Nu vragen we mensen alleen bij daadwerkelijk hoogwater het gebied niet te betreden."

Niet waterdicht

Bij ons bezoek blijkt het systeem nog niet waterdicht. Bij laagwater heeft een twintigtal vogelfotografen zich al verzameld aan de rand van de kwelder, in afwachting van de massa’s vogels die steeds dichterbij komen door het stijgende water. Maar wanneer het water zó hoog is gekomen dat het bordje op ‘Niet betreden’ springt, blijven de fotografen zitten waar ze zitten. En die mensen trekken op hun beurt ook weer nieuw bezoek.

Scepsis

Onderzoeker Romke Kleefstra van Sovon is dan ook enigszins sceptisch. "Eigenlijk zou je het gebied ook echt moeten kunnen afsluiten als dat nodig is", vindt hij. Van Kreveld geeft het ‘vriendelijke systeem’ nog wel een kans. "We willen de komende maanden evalueren hoe deze zuil echt werkt."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie