Politiebond: 'Er moet een deltaplan sociale wijken komen'
- Nieuws
- Politiebond: 'Er moet een deltaplan sociale wijken komen'
De leefbaarheid in de armste buurten van Nederland gaat achteruit. Jan Struijs van de Politiebond merkt dit al jaren. "Het wordt erger en we raken het zicht kwijt." Hij wil dat de overheid de regie pakt en vindt dat er een 'deltaplan sociale wijken' moet komen.
Woningcorporaties trekken aan de bel na een onderzoek van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Bewoners van de wijken ervaren meer overlast en voelen zich onveilig. Struijs kan dit beeld bevestigen. "Wij spreken veel politiemensen en dit sluit naadloos aan bij hun ervaringen."
Zorgwekkend
Volgens Struijs loopt de situatie in achterstandswijken zorgwekkend achteruit. "We zien spookwoningen die niet bewoond worden maar tijdelijk verhuurd voor de hennepkweek. Er zijn veel verwarde personen. Het is een kweekvijver voor georganiseerde misdaad en er is geen vangnet om mensen door te verwijzen."
Dit is een somber beeld wat alleen maar erger is geworden toen de zogenaamde 'Vogelaarwijken' zijn losgelaten, aldus de voorzitter van de Politiebond. "Het is écht erger geworden."
De sleutel naar de oplossing is volgens hem dat de overheid de regie teruggepakt. Het deltaplan voor de sociale wijken moet groots worden aangepakt, maar wat het voor de politie betreft is hij duidelijk. "De politie moet weer de wijken in met een batterij aan jeugdcoaches."
Schuld overheid
Volgens de corporaties is de achteruitgang van de achterstandswijken te wijten aan overheidsbeleid: "Sinds de nieuwe woningwet mogen we alleen nog maar de laagste inkomens huisvesten, geen middeninkomens. Gemengde wijken zijn sterke buurten, maar omdat de mensen die een beetje meer geld gaan verdienen, meteen vertrekken, blijven de kwetsbare groepen over."
Mixen arm & rijk
Economie professor Hans Koster van de Vrije Universiteit noemt ook het mixen van arme en rijke bewoners geen wondermiddel. "De armste mensen zijn niet meteen geholpen." Dat betekent volgens hem niet dat je niet helemaal niets moet doen, maar het is volgens hem beter om persoonlijk in mensen te investeren dan op wijkniveau.
Oud-partijvoorzitter van de PvdA en voormalig wethouder in Utrecht gelooft niet in de meningen van koop- en huurwoningen en de verspreiding van arm en rijk om de wijk te verbeteren. "In mijn wijk, de Betonbuurt in Zuilen, gaan allemaal woningen in de verkoop. Mensen met een bescheiden inkomen worden zo de wijk uitgebonjourd. Dat vind ik vreselijk."
Volgens Spekman is het beter om in mensen te investeren in plaats van in gemengd wonen, want dat werkt niet in de praktijk.