Binnenland
NOS

Schrijver Jacques Vriens over ophef Pim Lammers: 'Niet oké om zo met bagger te gooien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Jacques Vriens over ophef Pim Lammers: 'Niet oké om zo met bagger te gooien'

Veel reacties dit weekend op de doodsbedreigingen aan het adres van kinderboekenschrijver Pim Lammers. Hij wordt bedreigd vanwege een verhaal dat hij in 2015 schreef over een relatie tussen een tiener en zijn trainer. Voor mensen reden om hem op social media als pedofilie-activist neer te zetten. Lammers trok zich na de bedreigingen terug als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek van dit jaar. Verslaggever Jeroen de Jager ging voor het NOS Radio 1 Journaal langs bij kinderboekenschrijver Jacques Vriens.

"Ik vind het heel erg dat Pim zo belaagd en bedreigd wordt. Hij krijgt allerlei bagger over zich heen. Ik zag alle berichten voorbijkomen en dacht: wat gebeurt hier allemaal?"

'Gooi niet met bagger'

Vriens schreef daarom op sociale media 'Je mag het met een keuze niet eens zijn, maar informeer jezelf eerst goed, kom dan met argumenten en gooi niet met bagger'.

Op het commentaar van Vriens kwamen ook weer veel reacties: "Iemand schreef: bedreigingen zijn niet oké, maar pedofilie verheerlijkende literatuur aanstellen voor de Kinderboekenweek is dat ook niet."

Deze week ontstond er commotie over een verhaal in een literair tijdschrift voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef, over een jongen en zijn trainer. Lammers kreeg onder meer het verwijt een pedofilieactivist te zijn. Hij deed aangifte en noemde de aantijgingen "pertinent onwaar".

'Benoem kritiek met argumenten'

"Natuurlijk mogen mensen zich storen aan de teksten van Lammers," zegt Vriens, "Maar dan moet je dat met argumenten benoemen."

Lammers haalde het verhaal zelf vrij snel van zijn website. "Ik kan me heel goed voorstellen dat je dat doet als je zo veel doodsbedreigingen krijgt," zegt Vriens, "Maar aan de andere kant was het goed geweest als hij voet bij stuk had gehouden. Dan waren wij als schrijvers met z'n allen om hem heen gaan staan."

Steun

De organisator van de Kinderboekenweek, stichting CPNB, heeft gezegd nog altijd achter de keuze te staan om Lammers het Kinderboekenweekgedicht te laten schrijven. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn." De stichting zegt verontwaardigd te zijn over de bedreigingen en vindt dat de literaire vrijheid onder extreme en onacceptabele druk is komen te staan.

Premier Rutte noemt op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers onaanvaardbaar. "Het vrije woord is een groot goed in onze rechtsstaat", tweette de premier vanmiddag. Eerder noemde staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu de bedreigingen al "onacceptabel".

Op Twitter krijgt Lammers steun van De Taalunie en verschillende schrijvers zoals Roxane van Iperen en Heleen van Royen.

Volgens Froukje Santing, bestuurslid van schrijversvereniging PEN Nederland is het belangrijk om de literaire expressie te bewaken. "Hij schrijft over onderwerpen zoals seksualiteit en gender. Dat zijn thema's die in onze samenleving kunnen schuren. Maar de daaropvolgende doodsbedreigingen zijn ongekend in een democratie."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie