Cultuur & Media
MAX

Kinderboekenverkoop stemt zorgelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderboekenverkoop stemt zorgelijk

De verkoop van kinderboeken is afgelopen jaar met 10 procent gedaald. Kinderboekenrecensent Bas Maliepaard ziet een aantal oorzaken.

Video niet beschikbaar

“Dat er minder boeken zijn verkocht, betekent niet dat er minder gelezen wordt,” zegt kinderboekenrecensent Bas Maliepaard in Nieuwsweekend. Kinderen weten vaak de weg naar de bibliotheek nog wel te vinden, in de Top 100 van meest uitgeleende boeken in 2019 staan 56 kinderboeken. Gelezen wordt er dus nog wel.

BTW-verhoging en reorganisatie

Volgens Maliepaard spelen andere factoren mee waardoor de verkoopcijfers achteruit zijn gegaan, zoals de BTW-verhoging van afgelopen jaar. “Volwassenen vinden kinderboeken snel erg duur. Ze zijn vaak wel bereid om 19,95 neer te leggen voor een paperback voor zichzelf, maar vinden 15 euro voor een full color kinderboek met harde kaft te duur.” Die 3 procent BTW-verhoging heeft daarmee ook de drempel verhoogd om een kinderboek te kopen.

Een andere factor die wordt genoemd is de reorganisatie van speelgoedwinkelketen Intertoys, waardoor veel winkels permanent sloten. Maliepaard: “Voor veel mensen die de weg naar de gespecialiseerde kinderboekenwinkel niet wisten te vinden was dit een ideale oplossing om toch nog snel een boek mee te nemen als ze bijvoorbeeld een cadeautje moesten kopen.”

Een laatste mogelijkheid dat wordt genoemd is het ontbreken van grote titels in 2019. “Er ontbreekt een grote titel zoals ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer en dat is ook zeker van invloed op de verdere verkoop,” volgens Maliepaard.

Nationale Voorleesdagen

Aankomende week starten de Nationale Voorleesdagen. Tussen 22 januari en 1 februari staat daar het belang van voorlezen centraal. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen een positief effect heeft op de woordenschat, spelling, leesattitude en tekstbegrip van een kind. Maliepaard bracht enkele boeken mee die interessant zijn om voor te lezen:

Moppereend

Tekst en illustraties: Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens

Maliepaard: “Dit boek is verkozen tot het beste prentenboek van dit jaar en wordt nu overal voorgelezen. Er zit een vingerpopje bij van een eend, de Moppereend. Ik vind het zelf niet het beste kinderboek dat ik me kan voorstellen, het is vooral een erg klassiek prentenboek, maar het werk goed op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Dus prima.”

Ebbie in de wasbak

Tekst en illustraties: Marjet Huiberts en Milja Praagman

“Het is een kartonnen boekje voor peuters met een blauw aapje in de hoofdrol. Het aapje is vies en moet gewassen worden en dat wil ‘ie niet. Zitten veel tegenstellingen in, veel grapjes, het concept van troosten, routine van het wassen enzovoorts. Het verhaal is geschreven in dialoogvorm en zit erg knap in elkaar.”

Maar eerst ving ik een monster

Tekst en illustraties: Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

“Dit verhaal is ook verteld in een dialoogvorm en gaat over het rekken van het naar bed gaan. Het is een soort van meta-verhaal over voorlezen en heeft een leuke twist op het einde.”

Kinderboekenverkoop stemt zorgelijk

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie