Binnenland
AVROTROS

Ben jij bereid jouw CO2-uitstoot te compenseren? 'Dat is dan 5 cent per douchebeurt'

foto: Pixabay - PublicDomainPicturesfoto: Pixabay - PublicDomainPictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben jij bereid jouw CO2-uitstoot te compenseren? 'Dat is dan 5 cent per douchebeurt'

Misschien ben je er al aan gewend om iets meer te betalen voor een vliegticket of de benzine. Maar zou jij ook vijf cent per douche- of wasbeurt meer betalen om je CO2-voetafdruk te compenseren? "Het is onze levensstijl die we moeten veranderen om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen", zegt Anneloes Buijs-Vink, mede-oprichter van de app FairShares in Stax&Toine.

Om ons en het milieu een handje te helpen hebben vijf milieubewuste dertigers, van bioloog tot eigenaar van een biologisch cateringbedrijf, een app bedacht waarmee je voortaan precies kunt zien hoeveel CO2 jij dagelijks uitstoot: FairShares. En als je het helemaal goed wilt doen, zie je direct hoeveel je moet betalen om dat te compenseren.

Heft in eigen hand nemen

"Als we op de politiek moeten wachten, gaan we die klimaatdoelen niet halen", zegt Buijs-Vink. "Burgers zijn dan niet hoofdverantwoordelijk, maar als je mensen verenigt kan je een hoop voor elkaar krijgen."

En dat hopen zij te bereiken via de app FairShares. Via de app krijg je inzicht in je dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan vervoer, boodschappen, douchen en het gebruik van elektronica.

Per voedingsproduct of activiteit kun je invoeren hoeveel je hebt gekocht of hoe lang je bezig bent geweest. "Dan zie je direct hoeveel je daarvoor zouden moeten inleggen, om de CO2-uitstoot die dat heeft veroorzaakt op te ruimen", legt Buijs-Vink uit.

Aanplanten nieuwe bomen

Met één druk op de knop kun je er via de app voor kiezen om jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk te compenseren. Het geld dat je betaalt, gaat naar een project van Taking Root om bomen aan te planten voor kleine boerenbedrijven. Met de groei van nieuwe bomen wordt er namelijk actief meer CO2 uit de atmosfeer gehaald.

FairShares is gekoppeld aan een project in Nicaragua. "Hiermee bestrijden we armoede en ontbossing in Nicaragua. Ook investeren zij in educatie en financiële steun voor lokale boeren die hun akkerland kunnen beplanten. Zo krijgen zij bijvoorbeeld hulp van Taking Root om een ander businessmodel op te zetten."

Samen kunnen we het verschil maken

Met de FairShares-app is er tot nu toe ruim tienduizend kilogram CO2 opgeruimd. Buijs-Vink: "Een gemiddeld huishouden stoot per jaar 15.000 tot 20.000 kg CO2 uit. We hebben dus nog een hele lange weg te gaan, maar ieder stapje is er een."

Op deze manier hopen Buijs-Vink en haar vier mede-oprichters een positieve bijdrage te leveren aan de wereld samen met andere burgers. "Als we ons meer bewust zijn van wat we doen en wat de consequenties daarvan zijn, maken we wellicht andere keuzes in de toekomst waarbij we meer aan onze wereld denken."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie