Binnenland
BNNVARA

Armoede in Nederland zal significant toenemen als kabinet geen actie onderneemt

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoede in Nederland zal significant toenemen als kabinet geen actie onderneemt

Bijna een miljoen mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom trekt budgetinstituut Nibud aan de bel. Als er niet aan een sterkere financiële basis voor huishoudens wordt gewerkt, "dan neemt de armoede, en het aantal gezinnen dat in armoede leeft, significant toe", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"We zien al langere tijd dat een aantal groepen structureel tekort komt", zegt Vliegenthart. Een paar weken geleden gaf de Commissie Sociaal Minimum aan dat het rondkomen van een uitkering voor veel mensen niet te doen is.

Een miljoen huishoudens

Daarnaast zijn er huishoudens die worden gecompenseerd door een energieplafond, een hogere zorgtoeslag of door bijvoorbeeld een hoger kindgebonden budget. "Dat zijn maatregelen die in principe wegvallen", aldus Vliegenthart. "En als er geen kabinet zit om opnieuw te besluiten dat ze worden verlengd, of dat er iets anders voor in de plaats komt, dan betekent het dat ook gezinnen die het nu nog nét redden, straks in de problemen komen." Volgens een doorrekening van het CPB zou het hierbij om één miljoen huishoudens gaan.

Volgens Vliegenthart moet er naar de hoogte van de uitkeringen en het minimumloon gekeken worden, "om ervoor te zorgen dat de basis onder het bestaan wat hoger wordt. Want we hebben in Nederland een geavanceerd systeem met allerlei toeslagen maar we hebben het zo complex gemaakt, dat je bijna erin afgestudeerd moet zijn, om dat op een goede manier te doen. En veel mensen die bezig zijn met overleven, die van misschien wel het ene flexcontract naar het andere flexcontract gaan, hebben helemaal niet de tijd om dat allemaal uit te zoeken."

Minder afhankelijk van incidentele toeslagen

De Commissie Sociaal Minimum heeft aangegeven dat er een bufferruimte van zes tot negen procent moet zijn boven het absolute minimum. Op die manier moet de financiële basis voor huishoudens beter worden, waardoor zij volgens Vliegenthart ook minder afhankelijk worden van incidentele toeslagen.

Vliegenthart benadrukt de urgentie van het sterker maken van de financiële basis onder het bestaan van mensen. "Als dat niet gebeurt dan neemt de armoede, en het aantal gezinnen dat in armoede leeft, significant toe." De Nibud directeur maakt zich op dit moment zorgen dat het hele radarwerk stil komt te staan nu het kabinet is gevallen: "Dus ik denk dat het belangrijk is dat met name de Tweede Kamer zelf de regie neemt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie