Binnenland
BNNVARA

Bovengemiddeld veel blauwe kiekendieven in Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bovengemiddeld veel blauwe kiekendieven in Nederland

Blauwe kiekendieven zijn er te over in ons land deze winter. Bovengemiddeld veel van de vogels hebben de weg naar Nederland gevonden. Het lijkt erop dat de blauwe kiekendief een goed broedseizoen heeft gehad, wat zorgt voor veel 'doortrekkers' en overwinteraars bij ons. Daarnaast zijn er andere wintergasten die meer dan normaal worden gespot, wordt verteld in Vroege Vogels.

Fanatiek 'trekteller' Marc Dijksterhuis gaat met Vroege Vogels op zoek naar de blauwe kiekendief in de Eempolders, waar deze vogel regelmatig wordt gemeld op waarneming.nl. "Dit is ideaal jachtgebied", denkt Dijksterhuis, "open polders met slootkantjes waar ze op muizen en vogeltjes kunnen jagen."

Als broedvogel is de blauwe kiekendief op een haar na uit ons land verdwenen. Alleen op een paar plaatsen rond de Wadden en bij akkerbouwgebieden in Groningen broeden nog enkele paartjes.

Lemmingenjaar

Dat er dit jaar zo veel kiekendieven uit het noorden komen heeft mogelijk te maken met een goed 'lemmingenjaar'. Lemmingen zijn een groep knaagdieren in de familie woelmuisachtigen.

Dijksterhuis: "Zijn er veel lemmingen in de broedgebieden, dan hebben rovers meer te eten. In dat soort jaren zien we hier ook altijd veel meer jonge rotganzen en andere Arctische ganzen overwinteren. In jaren met veel lemmingen, laten de rovers de ganzen meer met rust."

Invasie

Niet alleen de kiekendieven doen het dit jaar goed in de trek-statistieken. Er komen ook opvallend veel grote kruisbekken naar onze streken. "En in het zuiden van Zweden en het noorden van Denemarken zitten nu ook enorme aantallen pestvogels. Als daar een flinke koudegolf langstrekt, dan wordt het hier een nog groter feest met overwinteraars", zegt Dijksterhuis hoopvol. "Dan krijgen we misschien wel weer een pestvogelinvasie!"

foto: Rob Buiter

Vogeltrekteller Marc Dijksterhuis. Foto door: Rob Buiter

Blauwe kiekendief kieken

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie