Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Eén weggeef-nier, drie kandidaten en veel verontwaardiging.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eén weggeef-nier, drie kandidaten en veel verontwaardiging.

De toenmalige minister van Onderwijs Plasterk noemde het een ‘fantastische stunt’, kranten raakten er niet over uitgeschreven en medewerkers van omroep BNN zagen het allemaal trots aan: op 1 juni 2007 bleek het BNN-programma De Grote Donorshow een mediastunt te zijn.

De Grote Donorshow? Voor wie het zich niet meer kan herinneren of het heeft gemist: in het live uitgezonden televisieprogramma speelden een weggeef-nier, de ongeneeslijk zieke Lisa en nierpatiënten Esther-Claire, Vincent en Charlotte de hoofdrol. Ruim 1,2 miljoen mensen zagen hoe Lisa een kandidaat moest kiezen om een nier aan af te staan. Via sms-berichten konden kijkers hun eigen voorkeur doorgeven.

De dagen voordat het amusementprogramma werd uitgezonden ontstond behoorlijk wat ophef. Kon zoiets wel op televisie? Is het wel medisch-ethisch verantwoord? Je was 100 procent voor of 100 procent tegen. Een middenweg was er niet.

In de slotminuut van de show had presentator Patrick Lodiers een belangrijke onthulling: de hele uitzending was #FakeNews. Lodiers legde uit dat BNN met de show de aandacht wilde vestigen op het gebrek aan orgaandonoren in Nederland.

Het had succes. Na het programma vulden duizenden mensen een donorformulier in. Minder belangrijk, maar wel een mooie beloning: de programmamakers wonnen een internationale Emmy Award met hun stunt.

Ster advertentie
Ster advertentie