Binnenland
NOS

Hubert Bruls: 'Van ons had samenleving al eerder open gemogen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: 'Van ons had samenleving al eerder open gemogen'

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil met het vaststellen van het coronabeleid niet alleen meer primair kijken 'vanuit de belasting van de zorg' maar wil ook economische en maatschappelijke belangen zwaarder meewegen. Kuipers schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Uitgangspunt is het zoveel mogelijk openhouden van de samenleving. Wat vindt het Veiligheidsberaad van de Kamerbrief van Kuipers om de samenleving meer open te gooien?

Bruls: van ons had samenleving al eerder open gemogen

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, is blij met het uitgangspunt van minister Kuipers. "Wij bepleiten al langer om meer rekening te houden met de psychische, sociale en economische aspecten", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Weer open

“In januari was al duidelijk dat omikron minder ziek maakt. Wat ons betreft had het kabinet al eerder verder mogen versoepelen.” De brief bevestigt voor Bruls al signalen die hij ziet in de Tweede Kamer. “Het kabinet was eigenlijk al twee tot drie weken geleden begonnen met het versoepelen”, zegt Bruls.

Hij mist wel in de brief de manier waarop er meer versoepeld gaat worden. “Er wordt verwezen naar volgende week en 8 maart. In die zin zijn het goede uitgangspunten, maar weten we niet meer dan wat we hopelijk over een paar dagen horen.”

Versoepelingen

Bruls hoopt dan ook dat in de komende periode er meer versoepelingen aangekondigd worden. “Er is geen houden meer aan.” Voor hem is de argumentatie voor sommige beperkingen ook erg afgezwakt. “We hebben heel veel besmettingen, maar gelukkig zijn er veel minder mensen die ernstig ziek naar een ziekenhuis gebracht moeten worden. Dat betekent ook dat je als overheid niet meer allerlei maatregelen kan opleggen.”

Alles loslaten vindt Bruls niet verstandig, omdat de zorg nog steeds onder grote druk staat. Hij denkt dat bijvoorbeeld de anderhalvemetermaatregel nog gehandhaafd moet worden. “Ik heb dit vorig jaar ook gehoord, ik ben nu vooral benieuwd naar hoe het kabinet dit nu omzet in echt beleid.”

Ster advertentie
Ster advertentie