Binnenland

Pensioenfonds PME verhoogt na 14 jaar de pensioenen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Pensioenfonds PME verhoogt na 14 jaar de pensioenen

Na 14 jaar stilstand verhoogt PME, het pensioenfonds voor de metalen en technologie, de pensioenen met 1,29 procent. Zo'n 600.000 gepensioneerden krijgen er vanaf volgende maand dus meer bij. De verwachting is dat ook andere grote pensioenfondsen snel zullen volgen.

Pensioenfonds PME verhoogt na 14 jaar de pensioenen met 1,29%

“Het komt door een verhoging van de rente”, vertelt hoogleraar pensioen en economie Marike Knoef in het NOS Radio 1 Journaal. “Daardoor hoeven de fondsen minder geld in kassen te hebben om nog aan hun verplichtingen te voldoen in de toekomst. Dat betekent dat de financiële situatie van de fondsen erop vooruit is gegaan, ondanks de aandelenkoersen die gedaald zijn. Daarmee kan er ook geïndexeerd worden.”

Dekkingsgraad

“De dekkingsgraad geeft aan wat de financiële situatie van een fonds is. De regels zijn ook veranderd. Dat betekent dat per 1 juli als de dekkingsgraad gedurende twaalf maanden hoger is geweest dan 105 procent, mag er geïndexeerd worden. Dat was 110 procent voorheen.”

Verhoging

De pensioenen worden verhoogd met 1,29 procent, de inflatie is ondertussen 9 procent. “Ik zag berichten verschijnen: het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar goed, het is goed nieuws dat de situatie van de fondsen verbetert, dat er in ieder geval geïndexeerd kan worden na zoveel jaar. Voor de verdere toekomst is het afwachten. Hoe ziet de financiële situatie eruit over een half jaar? Kan er dan weer geïndexeerd worden of niet?”

PME

“Sinds 2008 zijn de pensioenen van PME niet meer omhoog gegaan, terwijl de prijzen in de winkel wel omhoog zijn gegaan. In mei was de dekkingsgraad van PME 113 procent, dus dat betekent dat ze voor elke euro in de verplichtingen 1,15 eurocent in kas zit. Dat is een goed teken en laat de situatie ook toe om te indexeren.”

“Er zullen zeker anderen volgen, want er zijn meer fondsen bij wie de dekkingsgraad omhoog gegaan is vanwege de gestegen rente. De inflatie is rond de 9 procent. Dat wordt niet opgevangen, maar het kan wel een beetje helpen. Ouderen geven veel uit aan gas en elektra, nou dat is wel een post die in prijs gestegen is.”

Pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel zal volgens Knoef ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om omhoog te gaan met de pensioenen. “In het nieuwe stelsel zijn er geen buffers meer, als het goed gaat op de financiële markt en met de financiële situatie van het fonds, kan er sneller geïndexeerd worden.” Als het minder goed gaat, kan dat wel betekenen dat er sneller gekort wordt op de pensioenen. “Er zijn nu wel meer mogelijkheden om de uitkeringen stabieler te maken, door over de tijd winsten en verliezen wat met elkaar te compenseren. Dus er wordt wel over nagedacht om ervoor te zorgen dat de schokken niet te groot zijn.”

RJN fondsen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie