Binnenland
KRO-NCRV

Irreguliere arbeidsmigranten in de knel door coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irreguliere arbeidsmigranten in de knel door coronacrisis

In Nederland werken duizenden illegale arbeidsmigranten – hier gekomen via een toeristenvisum en blijven hangen voor werk. Ze maken deel uit van een informele economie die jarenlang is getolereerd door Nederland, maar door de coronacrisis komen ze in de problemen en vertrekken ze noodgedwongen.

"In Nederland proberen we alles te regelen", zegt Adwin van Dijke van Stichting Company of Friends. Met belastingmaatregelen, steun voor zzp'ers en overbruggingen.

De irreguliere arbeidsmigranten hebben deze premies en belastingen niet betaald omdat ze geen verblijfsvergunning hebben. Hun inkomen stopt waardoor ze de huur, veelal ook illegaal, niet kunnen betalen. "Wat wij merken is dat we veel worden gebeld door mensen in paniek. Wat nu? Ik kan de huur niet betalen maar heb wel twee kinderen."

Zelf voor gekozen?

Van Dijke kan zich voorstellen dat mensen denken: ze hebben gekozen voor illegaal werk, dus het is niet gek dat ze nergens recht op hebben. "Feitelijk gezien zijn die mensen hier gekomen en getolereerd. We wisten dat veel mensen niet legaal waren, misschien is het normaal om deze mensen te helpen om terug te gaan."

"We weten dat mensen in nagelstudio's en schoonmakers in huis niet allemaal legaal zijn. Dat hebben we allemaal geaccepteerd en getolereerd." Deze groep vertrekt nu veelal terug naar het land van herkomst, in veel gevallen Brazilië.

Minder plek voor informele economie

Door de coronacrisis verandert de economie, ook het informele gedeelte. "Voor deze mensen is wellicht minder plek." Niet alleen de economie, alles zal anders worden. Als bijvoorbeeld apps worden ingezet in de bestrijding van het virus, valt deze groep daarbuiten.

"Dat zijn toch 10 duizend mensen. Deze mensen zijn een groter risico dan iemand die legaal is. Ik denk dat het goed is dat te benoemen, zonder vingers te wijzen dat zij fout zijn."

Velen van hen melden zich nu bij de Nederlandse overheid, die hun ticket terug naar het land van herkomst betaalt. Company of Friends werkt samen met de Internationale Organisatie voor Migratie die ze met wat geld verder helpt om de reis na terugkomst verder te zetten.

'Geef de juiste info'

Aan de overheid roept Van Dijke op om deze groep serieus te nemen en zich erin te verdiepen. "Geef deze mensen de juiste info." Hij merkt dat verhalen de ronde doen over Portugal waar illegalen een verblijfsvergunning zouden krijgen, waardoor sommigen dat nu in Nederland ook verwachten. "Mensen houden zich vast aan hele kleine dingen. Wees duidelijk."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie