Binnenland
KRO-NCRV

Pim zat als kind in de cel: 'Dat was indrukwekkend en eng'

foto: Victor Bfoto: Victor B
  1. Nieuwschevron right
  2. Pim zat als kind in de cel: 'Dat was indrukwekkend en eng'

Kinderen horen niet in een politiecel. Dat staat in een advies uitgebracht door de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Pim zat als 15-jarige een nacht in de cel. "Het heeft mij doen realiseren dat ik dat niet wilde."

Pim (naam bij de redactie bekend) is inmiddels volwassen, maar het voorval heeft grote indruk op hem gemaakt. "Toen dat gebeurde realiseerde ik me dat ik zelf de macht niet meer had. Dat is best eng en behoorlijk indrukwekkend."

Als minderjarige was hij vaker in aanraking geweest met de politie en als hij wordt betrapt tijdens het openbreken van een parkeerautomaat, moet hij mee. "Je slaapt daar en ik kreeg een tandenborstel in een wegwerpzakje."

Quote

Mijn ouders waren in alle staten

Ook de nasleep van zijn criminele escapades zal hij niet snel vergeten. "Ik werd naar huis gebracht en werd daar geconfronteerd met mijn ouders. Zij waren in alle staten."

Rechter

Quirine Eijkman is senior-onderzoeker Veiligheid & Rechtsstaat. Volgens haar moeten kinderen als ze verdacht worden van een ernstig misdrijf gewoon aangehouden worden en verhoord. Maar uiteindelijk moet de rechtstaat gehandhaafd worden. Eijkman: "Het punt is dat de politie niet moet straffen, maar de rechter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de lector doen we het in Nederland op veel punten goed als het gaat om het naleven van kinderrechtenverdragen, maar kan het op dit punt beter.

Criminaliteit mag gevolgen hebben

"Ik hoop dat de ministers dit advies naast zich neerleggen", zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden van de VVD. Volgens hem worden de daders van extreem geweld steeds jonger. "Wanneer je als slachtoffer wordt geconfronteerd met daders van 13, 14 jaar met messen van 25 centimeter, dan mag dat ook gevolgen hebben."

Net als Pim vindt Van Wijngaarden dat een straf indrukwekkend moet zijn. Hij is dan ook geen fan van speciale cellen die kindvriendelijk zijn ingericht. Wél wil hij een verschil maken tussen het dragen en gebruiken van messen of het stelen van een rolletje drop.

Stand.nl: Kinderen moeten niet meer in een politiecel worden opgesloten

Ster advertentie
Ster advertentie