Binnenland

Gebruik van Airbnb groeit hard, vooral in Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebruik van Airbnb groeit hard, vooral in Amsterdam

[NOS] Airbnb groeit hard door in Nederland. In Amsterdam is het gebruik in een jaar tijd met 125 procent gegroeid. Vorig jaar werden er bijna 1,7 miljoen overnachtingen geboekt via de site.

Dat blijkt uit een onderzoek door vastgoedadviseur Colliers International en de Haagse hotelschool. Het aantal aantal Amsterdamse appartementen en kamers op Airbnb is meer dan verdubbeld tot ruim 32.000.

De groei in Amsterdam komt doordat de stad een populaire bestemming is, maar ook door het hotelbeleid van de gemeente, zegt Dirk Bakker van Colliers International.

"Er is een hotelstop in Amsterdam voor de bouw van nieuwe kamers. Dan maak je de weg vrij voor Airbnb. De gemiddelde hoeveelheid kamers groeit met 2 procent. Maar in Amsterdam komt er niet veel bij, dus zal dat blijven stijgen."

'Voorlopig zal Airbnb nog groeien, maar er komt een maximum aan'

Dit jaar is ook onderzoek gedaan in Rotterdam en Den Haag, zegt Bakker. "Ook daar zien we dat Airbnb zwaar toeneemt. Er is een marktaandeel van 7,3 procent in Den Haag en 6,5 procent in Rotterdam. Dat groeit hard."

Een miljoen rolkoffertjes

Bakker denkt dat Airbnb voorlopig nog groeit. "Maar dat zal niet meer zo hard gaan als in de eerste jaren. Er komt natuurlijk ook een maximum aan. Hoeveel huizen kun je verhuren aan Airbnb voor je niets meer hebt om in te wonen?"

Hij stipt de regelgeving nog aan. "In Amsterdam zijn er 1,7 miljoen overnachtingen geweest, waarvan 65 procent in de grachtengordel: dat is meer dan een miljoen. Dat zijn wel een miljoen rolkoffertjes die over de grachten denderen. Er zal een stop op komen."

Ster advertentie
Ster advertentie