Binnenland
NOS

Offensief tegen vaccinatieweigeraars: staatssecretaris Blokhuis nodigt ze uit voor gesprek

foto: RIVMfoto: RIVM
  1. Nieuwschevron right
  2. Offensief tegen vaccinatieweigeraars: staatssecretaris Blokhuis nodigt ze uit voor gesprek

Ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren, krijgen een uitnodiging voor een gesprek bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Staatssecretaris Blokhuis hoopt dat ze dan op andere gedachten kunnen worden gebracht. Zo moet de daling van de vaccinatiegraad worden gekeerd.

Vaccinatieweigeraars krijgen uitnodiging voor gesprek

De gesprekken worden gevoerd door professionals die er speciaal voor zijn getraind. Ze zullen vragen naar de redenen waarom de ouders hun kinderen niet willen laten inenten. Daarnaast geven ze objectieve, wetenschappelijke informatie over vaccinaties.

"Vrijwilligheid blijft het uitgangspunt", beklemtoont Blokhuis. "De gesprekken zullen gevoerd worden met alle respect voor de keuzevrijheid van de ouders. Uiteindelijk kiezen zij zelf of ze hun kinderen toch mee willen laten doen aan het Rijksvaccinatieprogramma."

Op dit moment is 90,2 procent van de tweejarigen in Nederland ingeënt tegen ernstige ziektes als mazelen, polio en kinkhoest. Sinds vier jaar zit Nederland onder de grens van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als veilig hanteert.

Vaccinatiegraad daalt

Ook vorig jaar daalde de vaccinatiegraad met ongeveer een procentpunt. Een hoge vaccinatiegraad voorkomt dat een virus voet aan de grond kan krijgen in een regio.

Vroeger waren het vooral orthodoxe protestanten in de 'biblebelt' die hun kinderen om geloofsredenen niet lieten vaccineren. Tegenwoordig zijn er steeds meer seculiere ouders die geloven dat inenten meer kwaad dan goed doet.

Zo denken ze dat vaccinaties autisme veroorzaken, of ze vinden dat hun kinderen op een 'natuurlijke' wijze weerstand moeten opbouwen tegen ziektes. Wetenschappelijk bewijs voor die zienswijzen ontbreekt.

Onzinverhalen

Er zijn volgens de staatssecretaris veel misverstanden over inentingen. Vooral op sociale media circuleren veel onzinverhalen. Een speciaal team gaat actief weerwoord bieden aan die onjuiste informatie.

Blokhuis gaat ook jongeren benaderen die van huis uit niet, of niet volledig zijn gevaccineerd. Als ze oud genoeg zijn om zelf te beslissen, vanaf 16 jaar, krijgen ze een oproep om de prikken gratis in te halen.

Ster advertentie
Ster advertentie