Binnenland
BNNVARA

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving: 'Zij springen in het gat dat de samenleving laat liggen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving: 'Zij springen in het gat dat de samenleving laat liggen'

Nederlanders steken massaal de handen uit de mouwen tijdens NLdoet, dat vandaag en morgen plaatsvindt. En dat is maar goed ook, want Nederland kan niet zonder vrijwilligers. In Vroeg! legt Mark Molenaar van de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk uit waarom dat is.

Video niet beschikbaar

Molenaar ziet dat vrijwilligerswerk verandert is sinds de jaren 70. "Ons leven is heel anders dan toen, we gaan met andere beweegredenen door het leven. Ook vrijwilligerswerk wordt dus op andere voorwaarden gedaan dan vroeger." Toch denkt Molenaar dat vrijwilligerswerk vooral voortkomt uit een gevoel van zingeving.

Signalerende functie

Naast dat vrijwilligerswerk goed voor je eigen zingeving is, geeft Molenaar aan dat vrijwilligerswerk ook een signalerende functie heeft. "Neem bijvoorbeeld de voedselbank, er zijn vrijwilligers die gezien hebben dat er mensen in Nederland zijn die honger hebben en daarvoor hebben ze een organisatie opgericht." Molenaar legt uit dat dat een signaal afgeeft aan de overheid: "Vrijwilligers springen in het gat dat we als samenleving laten liggen. Dat is een signaal waar je als overheid iets mee moet."

Toekomst vrijwilligers

Ondanks twee zware coronajaren vindt Molenaar dat de samenleving en de vrijwilligers veerkrachtig zijn. Ook de sectoren die het hardst geraakt zijn, zorg en welzijn, zien hun oudere vrijwilligers terugkeren. Maar zonder kleerscheuren zijn veel organisaties er niet vanaf gekomen. "Veel vrijwilligersorganisaties hebben vastgoed, zoals voetbalkantines en dorpshuizen. Je hoort dat 40% van de dorpshuizen het niet gaat redden. Financieel gezien waren die twee coronajaren een enorme aderlating."

En het sluiten van dorpshuizen is een probleem volgens Molenaar. "Je mist in kleine gemeenschappen ontmoetingsplekken en gezelligheid, dat zijn hele belangrijke punten in de samenleving. Met de buurthuizen werden veel eenzaamheidsproblemen opgelost."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

#50 - De staat van Nederland, vrijwilligersland - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie