Binnenland
NOS

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers: 'Een beetje brandje is toch leuk?'

foto: NOS/Theo Verbruggenfoto: NOS/Theo Verbruggen
  1. Nieuwschevron right
  2. Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers: 'Een beetje brandje is toch leuk?'

Hoe moet het verder met de vrijwillige brandweer? Dat is de vraag die Brandweer Nederland op dit moment bezighoudt. Want veel lokale brandweerkorpsen kampen met een tekort aan vrijwilligers.

Ook het korps van Carry Seidel in Drenthe heeft niet genoeg brandweerlieden. Zelf is ze al 20 jaar vrijwilliger. En voor die tijd was ze fulltime brandweer. Het werk is haar met de paplepel ingegoten, vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen. "Mijn vader was ook brandweerman dus het zit in de familie. Het is een beetje een genenprobleem."

Video niet beschikbaar

Oproep terwijl je aan het werk bent

Wie bij de brandweer zit, moet doorgaans wekelijks trainen en heeft piketdienst. "Je hebt dan een pieper mee en kan op werk worden opgeroepen." Krijg je een melding? Dan moet je als een haas naar de kazerne. "Daar trek je snel een pak aan en spring je op de wagen."

De combinatie met een reguliere baan is niet voor iedereen haalbaar, weet Seidel. "Sommige bazen willen niet dat hun werknemers voor zoiets de deur uit gaan."

Conditie en spanning

Seidel denkt dat iedereen wel bij de brandweer kan. "Je hebt vooral een beetje conditie nodig en moet anderen willen helpen. Al zijn er ook nog mensen die gewoon houden van de spanning."

"Het kan confronterend zijn, vooral als mensen lijden. Maar verder? Een beetje brandje is wel leuk. Zolang er maar geen gewonden vallen."

Ster advertentie
Ster advertentie