Binnenland
KRO-NCRV

Noodhulp in Nederland: aantal vrijwilligers neemt af, hulpvragen niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodhulp in Nederland: aantal vrijwilligers neemt af, hulpvragen niet

Nu de coronacrisis over het hoogtepunt heen is, krijgt het Rode Kruis Den Haag minder aanmeldingen van vrijwilligers terwijl ze nog steeds hard nodig zijn. "De poule vrijwilligers is niet meer toereikend voor het aantal hulpvragen dat we krijgen", zegt coördinator noodhulp Leon Janssen.

Toen begin maart het coronavirus in alle hevigheid om zich heen greep, zocht het Rode Kruis extra vrijwilligers, zogenaamde ready 2 helpers. Dat zijn vrijwilligers die geen speciale vaardigheden hoeven te hebben en vooral bij nood kunnen aangeven of ze willen helpen.

Inmiddels telt Nederland ruim 80 duizend van deze vrijwilligers die bijvoorbeeld worden ingezet om voedselpakketten rond te brengen of voor de ingang van ziekenhuizen.

Ziekenhuis

Zoals Anke. Zij stuurt het team vrijwilligers aan voor het HagaZiekenhuis in Den Haag. Sinds corona helpt zij als Rode Kruis-vrijwilliger het ziekenhuis met de toegangscontrole van de patiënten. Zo checkt ze of bezoekers corona-klachten hebben en zorgt ze dat iedereen de handen wast en de boel goed gedesinfecteerd is.

Lekker weer

Nu de meeste mensen weer gewoon aan het werk zijn, neemt ook het aantal beschikbare vrijwilligers af. "We hebben problemen de roosters te vullen, zeker nu alles weer open is", vertelt Janssen die voor de regio Haaglanden werkt.

Ook het lekkere weer en het feit dat te terrassen weer open zijn, drukt op het vrijwilligersbestand. Janssen: "Mensen willen ook weer leuke dingen doen."

'Goede voorbeeld voor mijn kinderen'

Murat niet zit niet op het terras. Hij staat als vrijwilliger nog steeds voor het ziekenhuis. "Het zijn bizarre tijden en je wilt toch je steentje bijdragen." Murat vindt het belangrijk om anderen te helpen. "Ik heb een aantal kinderen en wil aan hen het goede voorbeeld geven. Ik wil ze meegeven dat je niet alleen aan jezelf moet denken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie