Binnenland

Bijna de helft van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna de helft van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk

Bijna de helft van de Nederlanders doet aan vrijwilligerswerk. Op nationale vrijwilligersdag worden al deze mensen in het zonnetje gezet. Maar hoe is het met het vrijwilligersleven in Nederland gesteld? Lucas Meijs, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit vertelt het bij Stax&Toine.

Vrijwilligerswerk is niet alleen helpen bij de sportclub van je kinderen, vertelt Meijs. "Alles wat beroepsmatig gedaan kan worden, kan ook als vrijwilliger worden gedaan, de betalingsstructuur is anders." Over de hele wereld wordt vrijwilligerswerk gedaan wanneer mensen in nood zijn. In Nederland is het bijzonder dat we hier daadwerkelijk er functies aan verbonden hebben, stelt Meijs.


Van belang

Een dag waarbij de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet is van belang, stelt Meijs. "Natuurlijk doen mensen het werk vrijwillig en niet voor geld of waardering. Het is belangrijk dat er een algemene erkenning is voor vrijwilligers, dit kan bijvoorbeeld met een klein bedrag of attentie."
De coronacrisis heeft impact gehad op het aantal vrijwilligers, vertelt Meijs. Aan de ene kant is te zien dat vrijwilligers niet meer aan de slag kunnen door de maatregelen. Aan de andere kant is ook te zien dat er nieuwe initiatieven komen. Hierbij kan worden gedacht aan het klappen voor de zorg of boodschappen doen voor de buurvrouw die niet naar buiten kan.


4 uur per week

Ondanks dat bijna de helft van Nederland vrijwilligerswerk doet zijn er nooit genoeg vrijwilligers, stelt Meijs. In alle leeftijden wordt vrijwilligerswerk veel gedaan. Het grote verschil is de tijd die mensen erin steken. Gepensioneerden besteden gemiddeld meer tijd aan vrijwilligerswerk dan werkenden. Gemiddeld besteden mensen 4 uur per week aan het werk. Omgerekend zijn dat 700.000 banen die vrijwilligers vervullen, mantelzorgers worden niet meegeteld met deze cijfers.
Een van de vele vrijwilligers is Jakob Visser (14), hij begon op zijn elfde met vrijwilligerswerk bij het verzorgingstehuis in Holten. "Ik ben begonnen met het vrijwilligerswerk omdat ik mij in de zomervakantie verveelde." In het verzorgingstehuis speelt Jakob spelletjes met de ouderen en helpt met het rondbrengen van het eten. "Elkaar helpen is iets wat ik vanuit huis heb meegekregen van mijn ouders."


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie