Binnenland
BNNVARA

Geen diploma voor studenten door slecht surveillance-systeem

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen diploma voor studenten door slecht surveillance-systeem

Slecht nieuws voor een groep studenten uit Rotterdam, hun tentamens zijn ongeldig verklaard. Niet omdat zij fraude hebben gepleegd, maar omdat er een kleine storing was bij het online surveillance systeem. Bestuurslid van Het Interstedelijk Studenten Overleg Quinta van Kelle vertelt in de De Nieuws BV.

Van Kelle: "Doordat het online systeem kort niet werkte, wisten universiteiten niet zeker weten of de studenten geen fraude hadden gepleegd. Daarom zijn de tentamens ongeldig verklaard."

Boos

Studenten zijn boos. Zij kunnen er niets aan doen dat het systeem niet werkte en van een paar zijn hun bachelors nu als ongeldig verklaard. Het Interstedelijk Studenten Overleg zoekt samen met de studenten naar een oplossing, want dit kan zo niet langer Van Kelle: "Studenten kunnen niet ook nog hiervan de dupe zijn, de coronacrisis is al zwaar genoeg voor ze."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meekijken via de webcam

Bij de online-surveillance moeten studenten hun werkplek laten zien door een rondje door de kamer te lopen, om het gebruik van spiekbriefjes te voorkomen. Ook worden zij het hele tentamen lang gefilmd en gescand op bewegingen, die eventueel beteken dat de student andere middelen gebruikt dan mag. "Dit zorgt voor onrust tijdens het maken van de toets, studenten zijn bang dat hun bewegingen worden gezien als opvallend en verliezen daardoor hun focus. Daarbij is het een inbreuk om je privacy om dit te verplichten", aldus Van Kelle.

Oplossing

Studenten uit Rotterdam hebben een advocaat in de arm genomen, omdat ze twijfelen of hun tentamen wel ongeldig mag worden verklaard, aangezien hun cijfers al waren uitgegeven. Van Kelle: "Het is een lastige situatie, want er had in de korte tijd dat het programma niet werkte fraude gepleegd kunnen worden. In de praktijk is het waarschijnlijk niet gebeurd."

Studenten voelen zich onbegrepen en krijgen te weinig compassie van universiteiten merkt Van Kelle: "Als er iets fout gaat tijdens een tentamen hebben studenten geen informatiepunt waar ze heen kunnen, hierdoor blijft het probleem hangen en wordt er niets mee gedaan."

Online vs offline

Het ISO ziet de oplossing niet in een beter systeem, maar in ander methode van toetsing. Van Kelle: "Er zijn heel veel andere vormen van toetsing, die net zo goed werken en waar niet zulke moeilijke surveillance bij nodig is. Dat is beter voor de concentratie van de student en er is minder kans dat er iets fout kan gaan. Het is belangrijk dat online-onderwijs niet direct wordt overgenomen van het oude fysieke onderwijs, want er is gewoon een heel groot verschil tussen online en offline studeren.”

online-surveillance studenten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie