Binnenland
BNNVARA

Wolken spotten: dit zijn de verschillende soorten

foto: © Fotograaf: Erikneuteboomfoto: © Fotograaf: Erikneuteboom
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolken spotten: dit zijn de verschillende soorten

Iedereen ziet wel eens een dieppaarse donderwolk, schapenwolkjes of een wolk die 'lijkt op een konijn'. Maar verder dan dat komen de meeste mensen niet. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om verschillende typen wolken van elkaar te onderscheiden, zegt Marlies Veenstra van de JNM, de vereniging voor jongeren in de natuur, in Vroege Vogels. Daarom organiseert deze club komende week de wolkenweek waarbij iedereen van 11 tot 25 jaar kan meedoen om meer te leren over het herkennen van verschillende wolken.

hoe lees je een wolk 31-03-24

Er zijn drie basistypen wolken waar alle wolken onder vallen, de belangrijkste twee zijn stratus en cumulus. Deze bevinden zich op drie hoogtes, laag, alto en cirro. En een 'regen' variant nimbo/nimbus. Hierdoor krijg je dus cumulus, altocumulus, cirrocumulus, cumulonimbus, stratus, altostratus, cirrostratus en nimbostratus. Daarbij hoort dan de tussenvorm stratocummulus. Met de laatste basiswolk cirrus (dunne uitgestrekte vegen heel hoog in de lucht) heb je alle basiswolken te pakken.

Lenti Cularis

Welke ook redelijk vaak te zien is volgens Veenstra is de Lenti Cularis. Dit zijn wolken die rond en glad zijn, dus ze hebben niet dat typische bobbelige uiterlijk. Een lenticularis-wolk hangt vaak stil, terwijl lucht er met grote snelheid doorheen stroomt. Lenticularis is Latijn voor lensvormig.

Eén van de meest bijzondere wolkvormen is het aambeeld, die helemaal uit ijs bestaat en boven alle andere wolken uittorent. Als je deze aambeeldvormige wolk ziet zie je hem hopelijk wel in de verte, want deze wolk is de bovenkant van cumulonimbus waar een goede donderbui uit kan vallen.

Jakobsladder

De jakobsladder is geen wolk maar ook leuk om naar te kijken. Het lijkt een beetje alsof er een spotlight in de lucht hangt. Een ladder naar de hemel, zo zou je hem ook kunnen zien

Als je tussen de 11 en 25 jaar bent en mee wil doen met de wolkenweek? Kijk dan even op de website van de JNM.

chevron right
chevron right
foto: © JohanEversFotografie

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie