Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Károly Illy: 'De modellen moeten bijzonder zorgwekkend zijn willen de scholen dicht blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Károly Illy: 'De modellen moeten bijzonder zorgwekkend zijn willen de scholen dicht blijven'

Maandag komt het OMT bij elkaar en neemt het kabinet een besluit of de scholen na de kerstvakantie langer dichtblijven. OMT-lid en kinderarts Károly Illy: "Het moet raar lopen en de modellen moeten heel bijzonder en zorgwekkend zijn, willen we de scholen opnieuw dichthouden na de kerstvakantie", zegt hij bij Spraakmakers.

Unicef Nederland deed vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal een oproep om de scholen niet opnieuw te sluiten als maatregel om de verspreiding van corona tegen te gaan. Het welzijn van kinderen en jongeren wordt op die manier te veel geschaad vinden zij.

Openen niet verantwoord

Als kinderarts borgt Illy het welzijn van kinderen in het OMT. Hij stond vanuit epidemiologisch standpunt achter de vervroegde kerstvakantie, maar doet er alles aan om het onderwijs in januari doorgang te laten vinden. "Ik zal er opnieuw alles aan doen om de scholen open te houden. Indien mogelijk en verantwoord."

Illy benadrukt dat het welzijn van kinderen ook hoog op de prioriteitenlijst van overige OMT-leden staat. "Iedereen is ervan overtuigd dat het sluiten van scholen een hele vergaande stap is die we alleen in uiterste noodzaak moeten nemen."

Omikron

Volgens Illy wordt er voortdurend afgewogen of het leed en de schade voor kinderen opweegt tegen het leed van anderen groepen in de samenleving. "Deze afweging vindt plaats in de vergadering van het OMT. U kunt zich voorstellen hoe die discussies kunnen zijn, maar dát is de discussie waar het over gaat."

Volgens Illy zal de beslissing vooral afhangen van het ziekmakende karakter van de omikronvariant. Maandagochtend krijgen de OMT-leden de eerste RIVM-modellen met berekeningen over deze nieuwe variant en wat er te verwachten valt voor de tweede helft van januari. Illy: "Alles hangt af van de mate waarin we kunnen verwachten of de zorg in de problemen gaat komen."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie