Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Károly Illy over mogelijk verlengen kerstvakantie: 'Het is inmiddels erg laat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Károly Illy over mogelijk verlengen kerstvakantie: 'Het is inmiddels erg laat'

Sinds november wordt er gesproken over het al dan niet vervroegen van de kerstvakantie, maar het kabinet heeft er nog steeds geen knoop over doorgehakt. Dinsdag wordt bekendgemaakt of deze maatregel genomen wordt, maar volgens OMT-lid Károly Illy is het inmiddels erg laat. "We hebben dit advies al weken geleden gegeven", zegt hij bij Spraakmakers.

Weken geleden adviseerde het OMT al om de scholen een week eerder dan normaal te sluiten. OMT-lid en kinderarts Illy: "Het is een kwestie van gezond verstand om 1,3 miljoen kinderen, die met zijn dertigen bij elkaar in de klas zitten, niet dezelfde kerstavond of de avond erop bij opa en oma te laten aanschuiven."

Mocht het kabinet morgen alsnog besluiten om de scholen vervroegt met kerstvakantie te laten gaan, dan zou hij deze gang van zaken betreuren. "Ik begrijp ontzettend goed dat als dit morgenavond gecommuniceerd wordt, dit tot lastige situaties op scholen leidt. Het is inmiddels wel erg laat."

Met de beste bedoelingen, maar te laat

Als oud-minister van Onderwijs én staatssecretaris van Volksgezondheid, snapt Jet Bussemaker het dilemma van de politiek als geen ander. Toch vindt ze dat het besluit - met de beste bedoelingen - te laat komt.

Mocht het kabinet dinsdag aankondigen de scholen een week eerder te sluiten, dan moet er woensdag nog over gedebatteerd worden in de Kamer, stelt ze. "Stel je voor dat je rekent op de kerstviering op school, dan heb je nog één dag om dat voor te bereiden", zegt Bussemaker die zich verplaatst in de leraren en schoolleiders die al bijna twee jaar aan het improviseren zijn en op hun laatste tandvlees lopen.

'Kerst belangrijk voor de binding'

Wat haar betreft weegt het welzijn van de leerlingen het zwaarst. "School is er voor kansengelijkheid én de sociaal-emotionele ontwikkeling. Juist de dagen voor Kerst zijn super belangrijk voor de binding en dan is deze onduidelijkheid erg slecht."

Volgens haar kijkt het OMT en het kabinet nog steeds te erg door een medische bril. "Ik vind dat we momenteel in Nederland vanuit een beperkt medisch perspectief kijken waarin het alleen gaat over virusverspreiding."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Booster voor leraren

Volgens haar moeten er nagedacht worden over de lange termijn en wat onze prioriteiten zijn. "Als we onderwijs écht zo belangrijk vinden, waarom is er dan geen maatschappelijk politieke discussie waarom die leraren niet ook een boosterprik moeten krijgen." Ook vindt ze dat er "mondjesmaat" wordt nagedacht over andere maatregelen zoals ventilatie op scholen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie