Binnenland

Grootste pootafdruk ter wereld van een dinosaurus gevonden

foto: Charles R. Knightfoto: Charles R. Knight
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste pootafdruk ter wereld van een dinosaurus gevonden

[NTR] In de afgelopen week kwamen er maar liefst drie nieuwe feiten over dinosauriërs in het nieuws: voetafdrukken zo groot als een mens werden ontdekt in Australië, de dinostamboom blijkt anders in elkaar te zitten dan altijd werd gedacht en waarschijnlijk waren er tóch geen verschillen tussen mannetjes- en vrouwtjesdino’s. Wetenschapsjournalist Nienke Beintema dook voor ons in de dinowetenschap.

Hoe kan er zoveel dinonieuws opduiken in één week? Het is eigenlijk puur toeval, maar laat wel zien hoe weinig we eigenlijk nog van ze weten. Hoe beter er gekeken wordt en hoe meer fossielen worden ontdekt, hoe groter de kans dat we oude ideeën over dino's moeten laten varen.

Quote

Sommige ontdekte voetafdrukken van dino's zijn zo groot dat iemand er languit in kan liggen

ontdekking van de week

De ontdekte voetafdrukken zijn gevonden in een afgelegen deel van Noordwest-Australië. Sommige zijn zo groot dat iemand er languit in kan liggen: maar liefst 1.70 meter, terwijl de eerder gevonden "grootste sporen" ongeveer op een meter uitkwamen. Ze zijn waarschijnlijk gemaakt door een langnekdino, welke 5,5 meter groot moet zijn geweest bij de heup! Beluister voor meer informatie over de voetafdrukken en het andere dinonieuws het gesprek met Nienke Beintema.

Huisdeskundige Nynke Beintema duikt in de Dinowetenschap

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie