Wat te doen met 11 miljard euro?
- Nieuws
- Wat te doen met 11 miljard euro?
Het Centraal Planbureau (CPB) komt vandaag met heuglijk nieuws: de overheid houdt de komende jaren naar verwachting veel meer geld over dan gedacht. Maar wat moet er met die miljarden gebeuren? Zoveel mensen, zoveel wensen.
In 2016 kreeg de overheid al 3 miljard euro meer binnen dan er werd uitgegeven, de komende twee jaar komt er nog iets meer binnen en in 2021 - als de volgende kabinetsperiode voorbij is - houdt de overheid naar verwachting zelfs 11 miljard euro over op de balans. Dat is 4 miljard euro meer dan eerder was voorspeld.
Aan de onderhandelingstafel moeten de partijen die in een nieuw kabinet willen plaatsnemen samen beslissen waar dat geld naartoe gaat.
Bazen en bonden
De werkgevers en de vakbonden hebben zo hun ideeën. FNV-voorman Han Busker vindt dat "de gewone man en vrouw moeten gaan merken dat de economie aantrekt". De vakbond wil dat er meer geld uitgetrokken wordt voor een flexibele AOW - waarmee mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen - en voor mensen met een uitkering.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil juist dat een nieuw kabinet de extra miljarden gebruikt om Nederland 'klaar te maken' voor de toekomst. "Ga investeren in de grote transities waar we de komende jaren voor staan: de energietransitie, de digitalisering, de circulaire economie (hergebruik van producten en materialen). We moeten zorgen dat Nederland een welvarend en duurzaam land blijft voor onze kinderen en kleinkinderen."
"Bezint eer ge begint"
Het CPB adviseert een nieuw kabinet om de financiële meevaller niet volledig uit te geven. "Bezint eer ge begint", zegt CPB-directeur Laura van Geest. "De ervaring is dat we in Nederland in goede tijden iets te veel uitgeven om in slechte tijden weer heel veel te bezuinigen. Het zou mooi zijn als een nieuw kabinet dat kan vermijden."