Binnenland
NOS

Trump kondigt nieuwe importheffingen aan tegen China

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump kondigt nieuwe importheffingen aan tegen China

De Amerikaanse president Trump voert opnieuw importheffingen in op producten uit China. Op de lijst van goederen staan zo'n 6000 Chinese producten, onder meer elektronische apparaten, meubels, bouwmateriaal en zeevruchten.

Het gaat om ongeveer veertig procent van de totale Chinese import in de VS, goed voor een waarde van zo'n 200 miljard dollar. De nieuwe tarieven gaan volgende week in; eerst komt er een heffing van 10 procent, vanaf januari volgend jaar wordt dat 25 procent.

De nieuwe sancties komen ondanks het al bestaande conflict onverwacht, zegt NOS-correspondent Garrie van Pixteren "China dacht net dat ze weer een opening hadden om te gaan praten. De Chinese vicepremier was van plan om naar Washington af te reizen om het handelsconflict te bespreken, maar kort nadat dat bekend werd kwam Trump met deze maatregelen."

China heeft al aangekondigd met tegenmaatregelen te komen.

'Nieuwe sancties komen onverwacht voor China'

Handelsoorlog

Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën in de wereld lijkt uit te monden in een handelsoorlog waarbij de twee landen elkaar over en weer sancties opleggen. "Dit is typische Trump. Hij gebruikt deze heffingen om China onder druk te zetten. De economische groei blijft wat achter in China, terwijl het in de Verenigde Staten juist heel goed gaat", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst.

President Trump is blij met de heffingen, omdat het de staat meer geld oplevert. Wat hij er niet bij zegt is dat het extra geld ten koste gaat van de Amerikaanse burgers. Zij moeten meer betalen voor Chinese producten. "Voor hen is dit eigenlijk een belastingverhoging", concludeert van der Horst.

De VS voerde eerder al importtarieven in voor 50 miljard dollar aan Chinese import en China voerde ook een soortgelijke belasting in. Het kopen van Chinese producten in de VS en Amerikaanse producten in China wordt daardoor duurder.

Ster advertentie
Ster advertentie