Binnenland
BNNVARA

Moeder toeslagenschandaal: 'Ik had mij altijd verheugd op samen huiswerk maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeder toeslagenschandaal: 'Ik had mij altijd verheugd op samen huiswerk maken'

De zoon van Janet Ramesar is uithuisgeplaatst. Het is één van de vele kinderen van toeslagenouders die niet meer thuis wonen. In de Tweede Kamer wordt daar vandaag over gesproken en Ramesar is erbij: "De Kamer moet weten over wie ze het hebben", zegt zij in De Nieuws BV.

In de Tweede Kamer is vandaag het debat over het toeslagenschandaal begonnen. Tijdens het debat gaat het vooral over uithuisplaatsingen. "Ik heb geleerd dat ik geen verwachtingen moet hebben want dan valt het nog mee", zegt Janet Ramesar. "Ik kom hier wel, ik kom hier luisteren, en ik hoop dat ze zeggen dat ze harder gaan werken, maar ik verwacht het niet."

Uithuisgeplaatste kinderen toeslagenschandaal

Eerder kwam het CBS met nieuwe cijfers: de laatste zes jaar zijn in totaal 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst. Dat is anderhalve keer zo veel als de eerdere schatting van 1115 unieke gevallen. De zoon van Janet Ramesar is één van de kinderen die uit huis is geplaatst. Ramesar ziet hem nog maar anderhalve dag per maand.

Afgelopen meivakantie kon Ramesar een paar dagen met haar zoon doorbrengen. "Een kind groeit op en hij verandert, en ik besefte mij dat ik hem eigenlijk niet meer zo heel goed ken. Want zo'n dag dat hij bij mij is: je komt thuis, je gaat eten, je kijkt een film samen en de volgende dag na het ontbijt gaat hij weg. Maar een paar dagen achter mekaar, dan zie je hem in zijn eigen wereldje. Dat was voor mij wel heel erg pijnlijk."

Ramesar: "Ik ga heel veel missen van zijn leven. Hij gaat straks naar de vierde klas, ik heb eigenlijk de hele middelbare schooltijd al gemist hierdoor. Ik had mij altijd verheugd op samen huiswerk maken, wat mijn ouders ook bij mij hebben gedaan. Dat heb ik allemaal niet meer, dus daar moet ik mijn weg in vinden."

Kinderen misschien nooit terug geplaatst

In Sven op 1 vertelt de kinderombudsvrouw dat ouders er rekening mee moeten houden, dat hun kinderen misschien nooit terug thuis worden geplaatst. "Dat is een gesprek dat met ouders en kinderen moet worden gevoerd, dat moet niet voor hun bepaald worden", vindt Ramesar. "In mijn geval heb ik ervoor gekozen om hem zo zijn middelbare school af te laten maken. Maar ik vind dat elk gezin daar zelf over moet beslissen."

'De Kamer moet weten over wie ze het hebben'

Volgens Ramesar denken de meeste ouders ook aan het belang van hun kind. "We blijven ouders, maar elk kind is een individu en geen bezit. Ik denk dat een gesprek mogelijk moet zijn. Er moet maatwerk toegepast worden. Elke dag dat er niks gebeurt is een dag minder dat er hereniging plaats kan vinden."

Op de vraag waarom Ramesar toch bij het debat is, ondanks haar gebrek aan vertrouwen, zegt ze: "De Kamer moet weten over wie ze het hebben." Inmiddels zijn de gedupeerde ouders collectief de Kamer uitgelopen nadat het debat werd geïnterrumpeerd door de Maidenspeech van VVD-Kamerlid Verkuijlen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie