Binnenland

'Ik me wel voorstellen dat je nu denkt: waarom moet mijn hond nu aangelijnd en gemuilkorfd worden?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik me wel voorstellen dat je nu denkt: waarom moet mijn hond nu aangelijnd en gemuilkorfd worden?'

[AVROTROS - RAD1] Je hoort het wel vaker: incidenten met agressieve honden. Maar deze incidenten worden niet geregistreerd. Toch ligt er nu een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden over wat te doen met agressieve honden. En in dat overheidsadvies staat onder meer een zero tolerance-beleid: als een hond ernstig letsel veroorzaakt, moet het direct gedood worden.

Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden moet er aan de hand van lichaamsbouw en gedragskenmerken een dynamische lijst worden opgesteld van rassen, kruisingen en look-a-likes met een relatief hoog bijtrisico. Voor zulke “Hoog Risico”-honden moeten extra voorschriften komen. De zienswijze en de brochure werden deze week aan staatssecretaris Martijn van Dam aangeboden.

Emotioneel

Het advies heeft een grote impact binnen de branche: Sacha Gaus, hondengedragstherapeut en eigenaar van de Martin Gaus Academie: "Het rapport dat er nu ligt komt heel emotioneel binnen bij mensen. Er zijn heel veel mensen die zeggen dat het waarschijnlijk nog niet eens ver genoeg gaat. Maak ze allemaal maar dood, die hoog-risicohonden. En er zijn heel veel mensen die denken: Hoe moet dat dan met mijn hond?"

‘Geef bijtgrage hond een spuitje'

Lijst

Volgens Sacha Gaus staan er nu heel veel honden op de lijst in het advies, waarvan het maar de vraag is of ze er terecht op staan. "Maar je hebt ook honden die ooit doorgefokt zijn om te vechten met andere honden. En die hebben een veel verantwoordelijkere eigenaar nodig waar veel meer mee moet gebeuren. Als je nu een Rottweiler of Amerikaanse staffordshireterriër hebt, en die hond is totaal probleemloos, dan kan ik me wel voorstellen dat je nu denkt: waarom moet mijn hond nu aangelijnd en gemuilkorfd worden en wat nou als de andere hond begint? Moet mijn hond dan direct dood als 'ie van zich afbijt?"

Ook staan er volgens Gaus nog veel vaagheden in het advies: "Hoe ernstig moet een bijtincident zijn om tot de dood van van een hond te leiden? En er moet ook nog vastgesteld worden welke honden op de lijst moeten. Welke experts stellen die lijst samen? Want er zijn tot nu toe geen gedragstherapeuten en hondentrainers geraadpleegd. Dus het is nog niet precies duidelijk welke honden er precies op komen te staan. "Als ik de lijst zie, staan er nu ongeveer 25 soorten op. Sommige omdat de Hondenbescherming ze genoemd heeft en sommige omdat ze in het buitenland ook al verboden zijn. "

Verplichte cursussen, erkenning beroepsgroep

Gaus denkt dat aanbieden van verplichte cursussen een effectieve maatregel zou zijn om het aantal bijtincidenten te verminderen: "Ik zou willen pleiten voor verplichte cursussen voor alle honden, ook voor hoog risico-honden. "

Quote

Iedere malloot mag zichzelf nu instructeur noemen of gedragsthearapeut

Sacha Gaus

En ik zou met name willen pleiten voor de erkenning van de beroepsgroep van hondeninstructeur, hondenschool, gedragstherapeut en gedragstester. Want iedere malloot mag zichzelf nu instructeur noemen of gedragstherapeut. In de branche proberen we het goed te regelen. Maar ik zou graag willen dat de overheid de verschillende brancheverenigingen beter op de kaart zet en zegt: De hondencursus is verplicht, maar dan wel bij een erkend, goed gediplomeerd persoon."
Ster advertentie
Ster advertentie