Binnenland
KRO-NCRV

Waarom onderzoeken steeds meer steden hun slavernijverleden?

foto: Pexels/Sonny Vermeer
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom onderzoeken steeds meer steden hun slavernijverleden?

Delft kwam dinsdag met een lijvig rapport over het eigen slavernijverleden. De stad is lang niet de enige: steeds meer steden doen het of hebben het gedaan. Wat leren we? En heeft het echt zin? Spraakmakers vraagt het aan onderzoeker Nancy Jouwe.

Delft en Delftenaren waren diep verweven met de slavenhandel, blijkt uit het rapport, dat mede door Jouwe is samengesteld. Toch wel een opvallende conclusie, zegt ze. "De percentages van betrokkenheid vind ik schokkend hoog" Heel veel hoge mensen binnen de VOC waren in die twee eeuwen ook lid van wat je nu het College van Burgemeester en Wethouders noemt. "De verwevenheid met het stadsbestuur was zeer diep in wezen."

Er viel haar nog iets op. Charitatieve instellingen, juist bedoeld voor het spirituele of sociale welzijn van de stad en haar bewoners, hadden ook aandelen.

Complete stilte

Dat dit soort onderzoeken gedaan worden, vindt Jouwe bijzonder. Want heel lang sloten we onze ogen voor deze tijd. "Er was een complete stilte en als het al werd gezien, dan vooral als iets van de Afro-Caribische gemeenschap. Niet zo zeer als iets waar wij allemaal bij betrokken zijn."

Nu wordt het tastbaarder, concreter. Dat ziet ook docent en presentator Karim Amghar. Hij merkt dat het onderwerp 'kleiner en kleiner' wordt, en hij zich er daardoor 'steeds emotioneler' bij betrokken voelt. "Delft is bij mij om de hoek. Ik loop er hard en ik betrap mij er op dat ik denk: is dit dan ook de reden waarom het op heel veel plekken zo ontiegelijk mooi is?"

Moment van reflectie

Of er ook excuses moeten komen, vindt Jouwe een moeilijke vraag. "Het is niet aan ons als onderzoekers", reageert ze. "Ik vind dat we die rollen gescheiden moeten houden." Ze wijst erop dat Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ook een tijd hebben gewacht met een officiële reactie en dat is eigenlijk ook wel weer goed zegt ze. "Ik vind het mooi dat er een moment van reflectie is."

Het is ook niet niets, zo’n onderzoek. "Je merkt ook echt: mensen moeten het even laten betijen. Dat geldt niet anders voor zo'n bestuur. Dus je hier ertoe gaan verhouden, en nadenken wat er achter de komma komt, daar heb je ook tijd voor nodig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie